Budapesten július 16-án nyílik meg az idei nyár legolaszosabb bárja, az Aperol Garden pop-up bár az Erzsébet téri Akvárium Klubban. Így közelebbről is szemügyre vettük nagy, buborékos, narancssárga őrületet. Egy dolog biztos Aperol Spritz-cel kapcsolatba: a titka a keverés arányában rejlik: 3-2-1 és már kész is.
Az Aperol…
A név mindent elárul: az Aperol a tökéletes aperitif. Színe élénk narancssárga, ízvilága egyedi, könnyű, gyümölcsös-kesernyés. Olaszországban szinte megalkotásának pillanatától kezdve – azaz lassan száz éve! – töretlen népszerűségnek örvend: a Barbieri testvérek Padova városában 1919-ben, a Nemzetközi Vásáron mutatták be először az italt. Az összetevők között megtaláljuk az édes és keserű narancsot, a rebarbarát, de a jácintot, enciánt és számos gyógynövényt is. A recept, mely garantálja az ízek tökéletes összhangját, az igazán nagy hagyományokkal rendelkező italokra jellemzően természetesen szigorúan titkos, és közel száz éve változatlan.
…és a Spritz
A Spritz pontos eredete nem tisztázott, de az első változatait már az 1800-as években is fogyasztották, Olaszország osztrák megszállása alatt. A spritz szó valószínűleg a német spritzen rövidítése, amit mi magyarok is átvettünk “spriccel” formában. A bort túlságosan erősnek találó osztrák katonák egy kis szódával tették kellemesebbé, és az általuk kedvelt sörhöz hasonló alkoholtartalmúvá a hegy finom nedűjét. Aztán az évek során valamikor egy kis Aperolt is adtak a frissítő italhoz – így született az Aperol Spritz első változata.
3-2-1: kész az Aperol Spritz
– jég
– 3 rész Prosecco (olasz habzóbor)
– 2 rész Aperol
– 1 rész szóda
– egy szelet narancs
Legjobban fehérboros pohárban mutat.