Az elhagyottak összetartása

2014. július 28.
Banglades fővárosának, Dakkának egyik folyóparti nyomornegyedét árva gyerekek és kóbor kutyák osztják meg egymással. És nem csak azt, hanem azt a kevés ételt is, ami jut nekik.

Nehéz eldönteni, hogy inkább a tüneményes, vagy a szívszorító jelzővel illetnénk szívesebben Sam Edmonds fotóit, amiken a bangladesi folyóparton összeverődött árva gyerekek, és négylábú barátaik láthatóak. A Robindra Shorbod nevű parkot lakó gyerekek többnyire újrahasznosítható palackokat gyűjtenek, hogy azokat visszaváltva egy kis ételhez jussanak, amit persze megosztanak hozzájuk hasonlóan nehéz sorsú kedvenceikkel is.

Edmonds, a megindító fényképek alkotója az Obhoyaronno nevű szervezeten keresztül ismerkedett meg a fiúkkal és kutyáikkal. A szervezet célja, hogy megálljt parancsoljanak a kóbor kutyák lemészárlásának, ennek érdekében a befogott kutyákat ivartalanítják, beoltják a szükséges védőoltásokkal, majd ezt bizonyítandó, apró bilétát tűznek az állatok fülébe és visszaviszik őket arra a helyre, ahol megtalálták.  

A Robindra Boys című fotósorozathoz a fotográfus azt az instrukciót adta a gyerekeknek, hogy ne pózoljanak, így jobban érezhető a képeken a szeretetteljes kapcsolat és közelség, ami a fiúk és az állatok között van. Az ember bármennyire is nem akar megszényeníteni egy ilyen szép dolgot azzal, hogy közhelyeket durrogtat, mégis muszáj megállapítani, hogy mennyire megható, hogy két ártatlan lény képes még a szinte semmit is megosztani egymással.