A cipőkészítés művészete Thomas Keiltől

2015. január 09.
Finom, illatos marhabőr, kényelmes kiképzés, és rengeteg kemény munka. A német Thomas Keil műhelyében a mai napig azzal a precizitással és odaadással készülnek az egyedi lábbelik, ahogyan a cipész a régi mesterektől megtanulta.

Hová lettek a régi, szép idők, mikor egy cipő még tovább tartott, mint egy gimis szerelem? Ráadásul jobban illett az ember lábára, mint a legpuhább gyapjúzokni.

A nagymamám közel ötven éve a Váci utcában csináltatott magának bőr csizmát, amit még anyukám is nyűtt, és én végeztem ki végül, néhány évvel ezelőtt. De még mielőtt még nagyon belefeledkeznénk az egyetértő, „régen minden jobb volt”-bólogatásba, látogassunk el egy gyönyörű fotósorozaton keresztül Thomas Keil cipész műhelyébe. Következzenek mai favoritjaink!

Keil családjában nagy hagyománya van a cipészetnek, nem véletlen hát, hogy ő is ezt a szakmát választotta magának. Dédnagyapja mesterségének fortélyait aztán egy magyar cipészmester felügyelete alatt vitte tökélyre, később pedig Hamburgban megnyitotta saját üzletét. Keil minden kliensről először méretet vesz, hogy a cipő tökéletesen passzoljon, aztán tradícionális eljárásokkal készíti el a lábbeliket a legkiválóbb bőrökből. Minden egyes lábfej formáját és jellegzetességeit figyelembe véve egy cipő elkészülése körülbelül három teljes hónapot vesz igénybe. Ha valaki nem hajlandó ennyit várni, válogathat Keil előre elkészített cipői közül is.