Szemétből dizájnt

2015. január 16.
Elhagyatott gyárak kopott kincseiből készítenek dizájnos bútordarabokat az amszterdami Blom fivérek. Kamiel, Martijn és tüneményes kutyusuk segítenek, hogy a régi katonai komplexumokban porosodó lámpák és polcok – némi csinosítás után – egy otthon különleges díszei lehessenek.

A mindig nyüzsgő Amszterdam északi részén található Blom&Blom showroomját és workshopját olyan tárgyak töltik meg, amiket a hideg, rozsdaette fémfelület, a kopott fa, vagy éppen a hiányzó darabok és repedések tesznek igazán egyedivé és divatossá. Kamiel és Martijn – csodás vizslájukkal karöltve – régi gyárakat és katonai komplexumokat járnak izgalmas bútordarabok után kutatva, amiket aztán némi csinosítással, de eredeti formájuk és esetleges hibáik megtartásával kínálnak a dizájnrajongóknak. Bár a fiúk mindenféle különleges tárgynak örülnek, bevallották, hogy legtöbbször valamiért lámpákkal térnek vissza a kincsvadászatról. „Azt hiszem, ez azért van, mert leginkább a lámpák maradnak meg ezekben a régi gyárakban.” – magyarázza Martijn. „A lámpák különben is fontos elemek, hiszen a fénynek nagyon nagy szerepe van az atmoszférák kialakításában.

A fiúk számára nagyon fontos, hogy ne veszzen a feledés homályába a tárgy „származása”, ezért minden egyes tárgy mellé adnak egy kis „útlevelet” ami a tárgy eredeti helyét jelöli, így igyekeznek életben tartani a múltjukat.

Kamiel Blom egyébként akkor szeretett bele az elhagyott helyekbe, mikor Berlinben élt, és rengeteget járt fotózni a városban. A falakon függő régi lámpák ihlették testvérével közös vállalkozását. Bár különböző területekről érkeztek, a testvérek egyetértettek abban, hogy ideje maguk mögött hagyni a digitális világot, és megpróbálni saját kezeikkel felépíteni valamit. Azóta pedig – ahogy a gyönyörű fotósorozat is bizonyítja – a hobbiból valódi szenvedély lett.

Via Ignant