A világ legjobb apukája

2015. január 26.
Apának lenni nem könnyű, de annyi biztos, hogy Dave Engledow – fotópapíron – a világ legjobb apukája. World's best father című fotósorozatán Dave és tündéri kislánya, Alice láthatóak a szülői lét nehézségeit és örömeit egyszerre bemutató képeken.

A közösségi média világát elárasztják a fényképek, melyekkel a friss, vagy épp kevésbé friss szülők próbálnak egymásra licitálni gyermekük aranyosságának nem létező versenyében. Dave Engledow azonban egészen új szintre emelte a cuki kisgyerekes hobbi fotók elképsztően népszerű műfaját vicces és ironikus „World’s best father” (A világ legjobb apukája) című fotósorozatával.

Dave akkor kezdett el fotókat készíteni, mikor kislánya Alice alig hat hetes volt. A képeken többnyire a tanácstalan apuka látható, tüneményes, szőke kislányával, egészen abszurd élethelyzetekben, valahol a kompozícióban pedig mindig kiszúrhatunk egy – a képek kontextusában egészen ironikus színezetet kapó – „World’s best father” feliratú bögrét. „Teljesen kimerültnek éreztem magam a kevés alvástól, és olyan képet szerettem volna csinálni, ami kifejezi, mennyire elveszettnek is éreztem magam apukaként.” – magyarázza Dave. „Szóval kitaláltam egy olyan fotót, amint focilabdaként tartom Alice-t, és kábultságomban az ő cumisüvegéből öntöm a tejet a kávémba. Miután megszületett az ötlet, arra gondoltam, erősebb lenne a kép, ha a bögrén egy ’A világ legjobb apukája’ felirat is állna. Szóval megszereztük a bögrét, összeraktuk a képet és kiposztoltuk. Rengeteg barátunk volt, akik arra biztattak, hogy csináljunk még több ilyen fotót, azt hiszem innen indult az egész sorozat.”

Az egymást követő vicces fotók pedig hamar népszerűvé váltak a neten. Dave karaktere megtestesíti azt a félelmet és bizonytalanságot, amit a frissen szülővé vált apukák éreznek, miközben borzasztóan szeretetreméltó és bájosan vicces atmoszférája van minden egyes képnek.Persze mielőtt még valaki hívná a gyermekvédelmiseket, a képek általában 5-10 óra photoshoppal történő utómunka után születnek meg: csak így kerül Alice a gőzölgő fazékba, az autó tetejére vagy Dave cipőtalpa alá. A nagy sikerre való tekintettel a fotókból időközben album is készüt, szóval a kis Alice nem mindenapi családi albummal vághat majd fel az egyetemi csoporttársainak a koleszos bulikban.