A modell és a mentett kutyus, Törpilla egymásra találása

2015. február 06.
Mai favoritunk nem más, mint Törpilla, a mentett kutyus. Sorsát egy ideje követtük Facebookon, és úgy fest, most végleg révbe ért, mégpedig a Szabó Dóra modell oldalán. Az egymásra talált páros példáján keresztül most a „Büszke vagyok rá, hogy mentett kutyám van” kampányra igyekeznek lelkes állatvédők felhívni a figyelmet.

Szabó Dóri (Miss Earth Hungary 2011, az Artz Model modell arca, Jóban Rosszban szereplő) édesanyjával együtt ment el a Csutkarozi Menedékbe, aki szeretett volna örökbefogadni egy másik istápoltat, de végül Dóri sem ment haza üres kézzel. Magával vitte az akkor még Törpilla néven futó kiskutyát, akit azóta már Lencsinek hív.

„Nagyon rég gondolkodtam azon, hogy magamhoz veszek egy kiskutyát,de nem találtam a választottam. Aztán megláttam Lencsit a Facebookon, rögtön telefonáltam és még aznap el is mentem érte. Azóta is nagy az összhang. Rengeteget ad, közben pedig nagyon hálás kiskutya. Sok energiát kapok tőle. Persze nem állítom hogy nem nagy feladat gondoskodni és nevelgetni, nem beszélve a szobatisztaságról és az elsiratott cipőimről, de ez ezzel jár. Tanuljuk mindketten a gazdi-kutya életet…” – mondja Dóri.

„Csutkaroziékról” egyébként korábban is adtunk már hírt, de szerencsére lelkesedésük azóta sem csitul, új kampánnyal igyekeznek a mentésre, pontosabban gazdira váró kutyákra terelni a figyelmet.

„Évekkel ezelőtt fogalmazódott meg bennünk az a mottó, miszerint „Büszke vagyok rá, hogy mentett kutyám van” Akkor még csak autómatricát csináltunk belőle, Csutka Rozália, a logókutyánk képével. Aztán egy kedd este Dóri friss képeket töltött fel Facebookra Lencsikével, vagyis Törpillával. Csak egy sima otthon ellőtt kép, mégis áradt belőle a szeretet, a bizalom. Dóri egy tündér, tele szeretettel a szíve. Rögtön megengedte, hogy használjuk a kampányhoz a képeit.” – számolt be a mai favorit fotónkról Nelli Janakakisz az alapítványtól.

Ments életet, fogadj örökbe, ne a szaporítók zsebét tömd pénzzel!

Nelli fontosnak tartotta hangsúlyozni azt is, hogy a jövendőbeli gazdák tudják, az örökbefogadott kutya sem ingyen kutya, hiszen az állatvédőknek is komoly költségei vannak a mentett kutyákkal, gondoljunk csak az oltásokra, féregtelenítésre, chipelésre, ivartalanításra, és akkor még egy egészséges kutyáról beszélünk. Sajnos mindemellett ott vannak a súlyosabb helyzetben, egészségi állapotban lévő kutyusok, akik betegen, rossz állapotban kerülnek a szervezetekhez, az ő esetükben az orvosi költségek még magasabbak lehetnek.

Fajtatisztát? Akár…

Persze fajtatiszta kutyát is lehet menteni, hiszen sajnos közülük is rengetegen kerülnek sintértelepekre, menhelyekre és ideiglenes befogadókhoz, ez esetben érdemes a fajtamentésekkel felvennünk a kapcsolatot.

Ha valaki mégis ragaszkodik a vásárolt fajtatiszta kutyához, akkor is fontos tudni, hogy a genetikailag sérült, belterjes szaporulatból sokszor beteg állatok születnek, akiknek az orvosi költségei valószínűleg jóval meghaladják az erre a célra szánt keretünket, ezért különösen ajánlott körültekintően kiválasztani, honnan veszünk kutyát, vagyis csakis normális, szűrt tenyészetből. Sokatmondó lehet ilyenkor az ár is. Egy szaporítótól vett kölyök esetében pár tízezer forintot fizethetünk, míg egy mestertenyészetből vett kutyus százezres nagyságrendű befektetéssel jár.

Gondold végig!

„Ha állatot veszel magadhoz az nagy felelősség, az állat egész életére szól, és nem addig, amíg neked kényelmes. Gondold át, ha eddig még nem volt kutyád, hogy valóban belefér-e az életviteledbe – olyan 14 évig” – figyelmeztet Nelli a döntés súlyosságára, hozzátéve, hogy nem csak kölyökkutyát lehet örökbefogadni, hanem fiatal felnőttet, esetleg idősebbet is. És hogy miért is érdemes egy „szebb korú” kutyában is gondolkozni? A kölyökkutya rág, izgága, még nem szobatiszta, meg kell nevelni, tanítgatni kell, vagyis türelem kell hozzá, mégpedig nem is kevés. És egy mestertenyészetből, vagy szaporítótól vett kölyök ugyanúgy nem tökéletes, kész kutya, amikor megvesszük, mint ahogy egy mentett sem az. Ebben nincs különbség. A különbség ott van, hogy megmentünk-e egy életet.

Kinek ne?

Sajnos nem mindenkinek való kutya. Van ilyen, nem szabad ezért haragudni senkire.” Csak akkor lehet haragudni, ha ennek tudatában, és ennek ellenére valaki csökönyösen ragaszkodik az állattartáshoz, utána meg fél-egy év múlva egy meggyötört lelket kirak az utcára, vagy rosszabb esetben megkínozza, kioltja az életét. Mi próbáljuk hangsúlyozni: nem kötelező állatot tartani. Ha valaki mégis tart, tegye azt szeretettel, gondoskodóan, felelősséggel.” – tanácsolja az állatvédő. „Csak jó példával lehet a világot megváltoztatni, és mi nagyon hálásak vagyunk Dórinak, hogy a szívére hallgatott, és egy kis mentett keveréket fogadott örökbe, aki korábban a kunszentmártoni sintértelepre került be, majd onnan hozzánk a Csutkarozi Menedékébe.”

Aktuális gazdikeresők:

Tummy, a fekete kopó kislány, Herkules a spicc keverék kisfiú

Tamikáról további fotókat, illetve információkat a túlságosan is kalandos életútjáról ITT találtok!

Vagabond, a 4 év körüli, kicsit félénk, cserébe nagyon okos és rendkívül ragaszkodó kutyafiú. További csodaszép fotók erről a csodaszép srácról ITT!