A történelem híres kutyái

2015. július 21. |

A kutyák csodálatosan hűségesek, emberfeletti bátorsággal és megdöbbentő humorérzékkel bírnak. Íme négy kutyus a történelemből, akik híressé váltak különleges erényeikről vagy különös szokásaikról: Bob a vonatozás szerelmese volt, Barrynek 40 ember köszönheti életét, Fido történetét pedig szinte lehetetlen könnyek nélkül végighallgatni.

Bob, a vonatos kutya

Bob 1882-ben született Ausztrália déli részén, és valamiért már kezdetektől fogva rajongott a vonatokért. Kölyökként állandóan a vasúti munkások nyomába szegődött, míg egy napon elkapta egy sintér, és a telepre szállította. Szerencsére Bobot hamar megkedvelte egy állomásőr, aki magához is vette az ebet. Bobnak olyannyira jó dolga volt új gazdája mellett, hogy még a vonatokon is kedvére utazgathatott! Mikor gazdáját előléptették, és meg kellett válnia Bobtól, a kutyus nem sokáig szomorkodott, hiszen már magától is tudta, hogyan kell vonaton utazni. És fordítva, már az utazóközönség, és az állomásokon dolgozók is tudták, hogy a kutya szenvedélyes vonatozó. Bob annyira magáénak érezte a vasúti kocsikat, hogy állítólag az is megesett, hogy kisajátított magának egy üres kocsit, és ugatásával mindenkit elüldözött, aki meg akarta zavarni nyugalmát. Esténként megesett, hogy a vonat vezetőjét hazáig követte egy kis vacsora reményében, majd reggel újra az állomásra sietett, hogy elcsípje a következő vonatot. A kutya hamar híres lett, és ha kedve szottyant utazgatni, az ember ismerősként, sőt valóságos sztárként köszöntötték őt! Rövid élete során rengeteg kalandban volt része, ő lett Ausztrália leghíresebb ebe, és még vers is született a tiszteletére.

Barry

A Bernáthegyi kutyákat köztudottan kimondottan kereső-mentőkutyáknak tenyésztik. A veszélyes, havas hegyi ösvényeken Svájcban és Olaszországban már körülbelül 1695 óta segítenek a bajba jutottakon. Az 1800-as évek elején Barry még fajtársai körében is kiemelkedően teljesített: 40 ember életét mentette meg 12 év alatt. Leghíresebb tettévé az az eset vált, mikor a kutya egy kisgyermeket mentett ki, aki egy jégtábla alá szorult. Barry megtalálta a kisfiút, és testével melegen tartotta, míg a felmentő sereg megérkezésére vártak. De hiába érkezett a segítség, lehetetlen volt megközelíteni a fiút és a kutyát. Ekkor Barry megengedte a kisfiúnak, hogy a hátára kapaszkodjon, és ő maga szállította őt biztonságos területre. Barry annyira eredményes életmentő volt, hogy azóta is rendszeresen neveznek el róla kutyákat. 

Owney

Állítólag Owney eredeti gazdája postás volt, ugyanis a kutya – meglepő módon – nagyon szerette a leveles zsákok illatát. Mikor Owney ismeretlen okokból elveszítette gazdáját, ott marad a postán, hogy a leveles zsákok mellett maradhasson. Egy idő után a kutya elkezdte követni a zsákokat, akármerre is utaztak az Egyesült Államokban. A postán dolgozóknak hamar feltűnt, hogy azok a járatok, melyeken Owney őrzi a leveleket, sosem siklanak ki, sosem ütköznek. Így a kutya egy idő után igazi szerencsetalizmánná vált. Elkezdtek apró medálokat aggatni a nyakörvére, a kutya által látogatott helyszínek emlékére – mikor már túlságosan sok lett belőlük, készítettek egy kis kabátkát Owney-nak. Leghosszabb utazása egy 120 napos túra volt, mikor egy óceánjáró szerencsés megérkezését biztosította. A kiskutya olyan híres lett, hogy még bélyeget is készítettek az arcképével. 

Fido

Minden idők talán leghűségesebb kutyája az olasz Fido. Fido a második világháború idején született, és már halálán volt, mikor egy munkás rátalált és magához vette őt. Új gazdája lassú törődéssel meggyógyította a kutyát, Fido pedig attól kezdve örökre a férfi lekötelezettje lett. Minden nap ugyanabban a megállóban várt gazdájára, addig nem mozdult, míg a férfi le nem szállt a buszról, akkor sem, ha bombák zúgtak el a közelben. Egy napon Fido gazdája azonban nem volt a buszon – meghalt egy szőnyegbomba-sorozat miatt, míg a gyárban dolgozott. De Fido mégis várt rá… minden egyes nap, 14 éven keresztül. A hűséges kutya története elterjedt, és egy idő után rengeteg kíváncsi szempár kísérte Fidot a buszmegállóba vezető útján. Fennmaradt felvételeken látható, ahogy a kutya a megállóba siet, majd csalódottan elsétál, mikor ismét szembesült vele, hogy hiába várt szeretett gazdájára.

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Napi design

Lámpa lett az ikonikus szójaszósos halból hal

Lámpa lett az ikonikus szójaszósos halból

Díjat nyert a magyar dizájnlámpa Horváth Zsuzsa

Díjat nyert a magyar dizájnlámpa