A feketeöves kislány mindenkit leiskoláz egyenjogúságból

2015. augusztus 04.
Az ausztrál ANZ Bank az Oscar-díjas rendezővel, Jane Campionnal karöltve áll ki a nemek közti egyenlőségért. A kreatív kisfilmben a nők helyzetét leíró szomorú adatokat kislányok olvassák fel, de a videó sztárja egyértelműen a hihetetlenül szuggesztív tekintetű, apró karatebajnok.

A kislányokról azt gondoljuk, hogy szorgalmasabbak, tanulékonyabbak, és hamarabb érnek, mint a kisfiúk. Előbb tanulnak meg beszélni, előbb tanulnak meg olvasni. Mégis, az iskola első éveinek felfelé ívelése után a nők előtti ajtók bezárulnak, míg a férfiak előtt szélesre nyílnak. Jane Campion kisfilmjében kislányok osztják meg velünk a szomorú adatokat: a világ felső vezetői között kevesebb, mint 25 % nő van, globálisan kevesebb, mint 20% a kormányokat alkotó nők aránya, a nők alapvetően kevesebb pénzt kapnak ugyanazért a munkáért, mint a férfiak arról nem is beszélve, hogy még mindig rengeteg fiatal lánytól tagadják meg az oktatás lehetőségét.

Pedig ezek a lányok okosak és erősek, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az alig hétéves feketeöves karatebajnok, Mahiro-chan lenyűgöző alakítása.