Menő napszemüvegekkel segíthetsz rászoruló ember látásának megőrzéséhez

2016. június 29.
A TOMS új Traveler napszemüveg kollekcióját és a TOMS Eyewear kezdeményezést nem véletlenül választottuk a nap kedvencének. Ugyanis minden egyes napszemüveg megvásárlásával hozzájárulhatsz egy arra rászoruló ember látásának megőrzéséhez.

A TRAVELER napszemüvegek rugalmas anyaga tökéletessé teszi őket az aktív életstílust folytatók számára. A keretek egyedülálló SOLAFLEX™ alapanyaga egyszerre hajlékony és rendkívül tartós, így például bátran bedobhatók a táskába két használat között.  

Jótékonysági háttér

Világszerte 285 millió ember vak vagy szenved valamilyen látáskárosultságtól, miközben léteznek olyan megoldások, melyekkel az esetek 80 %-a megelőzhető vagy kezelhető lenne.

A TOMS 2011-ben indította útjára a TOMS Eyeweart, egy új kezdeményezést a cipők után, amely a One for One modellt alkalmazza. Azóta 400 000 ember látásának helyreállításához járultak hozzá a TOMS optikai kereteinek és napszemüvegeinek vásárlói, a világ 13 országában. A keretek megvásárlása után a TOMS a helyi segítő partnerszervezetekkel együttműködve szemüvegeket, gyógyszeres kezeléseket, illetve látásmegőrző műtéteket biztosít.

A TOMS nemcsak a látásmegőrzésben segít, hanem a helyi közösségek fenntartható szem-egészségügyi programjait is ösztönzi, munkahelyeket teremt (a legtöbbször fiatal nők számára) és segít, hogy a helyi önkéntesek és tanárok hozzájussanak az alapvető szemegészséggel kapcsola-tos ismeretekhez.

A 13 országban összesen 14 Giving Partnerrel való együttműködésben végzett tevékenységek a közösségek hozzáférését segítik a látásmegőrző programokhoz, amelyek legfontosabb eredmé-nye, hogy a betegek a kezelések után visszaszerezhetik a függetlenségüket és visszatérhetnek a korábbi életükhöz.

Gyógyszemüvegek: a rövidlátást, a távollátást és a szemtengely-ferdülést korrigálják. A szakértő megállapítja, hogy milyen lencse szükséges, a páciens pedig kiválaszthatja a keretet, amelybe becsiszolják.

Gyógyszeres kezelések: a szakemberek gyógyszereket írnak fel, eltávolítják az idegen testeket a szemből, és utókezelést, illetve felvilágosítást is biztosítanak. A leggyakrabban gyulladásokat és fertőzéseket, szemsérüléseket, illetve fekélyeket kezelnek.

Látásjavító műtétek: a sebészek elvégzik a szükséges operációt és utókezelést és felvilágosítást is kínálnak. A legtöbbször felmerülő probléma a szürkehályog, mely a szemlencse elhomályosodása miatt okoz vakságot, miközben egy egyszerű, 15 perces műtéttel kezelhető probléma, illetve gyak-ran előfordul a trachoma, mely egy fertőzés utáni hegesedés miatt vezethet a betegek megvakulá-sához.