Egzotikus kézműves kozmetikumok

2016. december 16.
Mai favoritunk a Napvirág manufaktúra terápiás hatású illóolajakkal gazdagított, kézműves, natúrkozmetikumai. Mindjárt mutatjuk, miért is.

Egzotikus alapanyagok, selejt illatolajjal

Egyre másra szaporodnak a kézműves kozmetikumokat, szappanokat, krémeket kínálók száma. A gyanútlan vásárló, azonban hiába tudatos, és nézi meg a címkét, miszerint az adott termék ne tartalmazzon tartósítószereket, vagy ásványi olajokat, mégsem tudhat mindent. Nem tudhatja például, hogy milyen illóolajjal szagosítják az előállított szappanokat, fürdőgolyókat, natúrnak mondott kozmetikumokat. Mert az adott illóolaj származása nincsen feltüntetve a flakonokon, tégelyeken. Csak a gyártóban bízhat, hogy ő tudja, hogy milyen minőségű olajat rak a termékébe. Sok esetben viszont az a helyzet, hogy a gyártók sem tudják. A legolcsóbb helyről szerzik be az adott illóolajokat – tisztelet a kivételnek – melyek vagy hamísítottak, vagy hígítottak, vagy soha nem is voltak illóolajok, mert szintetikus illatolajokat használtak. Meglepve tapasztaltam például, hogy az egyik karácsonyi vásárban, de a bioboltokban is árult kézműves portéka milyen jó minőség, drága, sőt egzotikus alapanyagokból készült, mint amilyen a gránátalmamag olaj, vagy a babassu olaj, mégis az egész termék értékét le és elrontja az alkalmazott olcsó illóolaj, mely egy félig vagy egészében szintetikus, azaz mesterséges olaj, mely allergiát is okozhat.

Nem értette a kérdésem

Ez úgy derült ki, hogy megkérdeztem az eladót, aki egyben a termék gyártója is volt, hogy mondja meg, milyen levendulát használt az adott krémben. Nem értette a kérdésemet. Levendulából ugyanis, – magyaráztam – legalább öt féle olajat használnak az aromaterapeuták, különböző panaszokra, hiszen kémiai összetevőik is igen változatosak. Egyiknek, például a széles levelű levendulának magasabb a kámfortartalma, így gyerekek esetében nem szabad alkalmazni azt, a másik – a Lavandula stocheas vetélést is okozhat, míg a keskeny levelű levendula biztonsággal alkalmazható az óvodások esetében is. Szerintem a babákra kent kozmetikumok esetében rendkívüli fontossággal bír, hogy az alkalmazott illóolaj lekövethető forrásból származzon, és azt szakszerűen alkalmazzák, de a felnőtteknek szánt kozmetikumok esetében sem mindegy az illóolaj származása. Végül kiderült, hogy az illóolajat a patikában vette a gyártó hölgy, ahol köztudottan az illóolajoknak meg kell felelni a gyógyszerkönyvi minőségnek. Ami azt jelenti, hogy ha az adott növényből kivont olajban nincs meg a megfelelő mennyiségű kémiai hatóanyag, mert nem esett annyit az eső, vagy éppen nem sütött annyit a nap – levendulák esetében a linalol, és a linalil-acetát – akkor azt hozzápótolják szintetikusan. Nem kell csodálkozni tehát azon, hogy nem vettem meg az adott terméket, és csak abban reménykedem, elgondolkodik a hallottakon, és igaz drágábban, de minőségi levendula illóolajat fog használni a továbbiakban.

Rátaláltam a Napvirág szappanokra

Sok-sok kézműves szappan között kerestem tehát a számomra igazit. Mindegy volt milyen az illata, csak tartalmazzon jó minőségű illóolajat, ez volt a célom. A messziről – bocsánat – bűzlő, vagy inkább irtózatosan erős illatot árasztó szappanok biztosan szintetikus illatanyagokat tartalmaznak. Ezt onnan lehet tudni, hogy aki főzött már szappant tudja, nagy mennyiségben kellene beletenni a szappanmasszához az illóolajat ahhoz, hogy megmaradjon az illata, hiszen a lúg az illóolaj szerkezetét is erősen roncsolja, miközben a szappanosodási reakció lejátszódik. A szentendrei Karácsonyi Adventi Vásárban – de egyébként az óbudai karácsonyi vásárban is ott vannak – végre megtaláltam a Napvirág szappanokat, ahol a hölgy elmondta, hogy a levendulás szappanok esetében csak és kizárólag a Dörgicsei Bio keskeny levelű levendula illóolajával dolgoznak. Ez egy nagyon jó minőségű, terápiás hatású illóolaj, így rögtön felkeltette az érdeklődésem.

Napvirág Hópihe szappan

Nem is csalódtam, tiszta, friss, édeskés levendulaillat lengte körül a szappanjaikat. Nekem a levendulás karácsonyi Napvirág szappanokból a hópihés a kedvencem, mely eléggé diszkrét ahhoz, hogy ne kezdjek el rögtön tüsszögni, miután megszagoltam az adott szappant. Jó kézbe fogni, és gyönyörű, hasznos karácsonyi ajándék, hiszen shea vajat is tartalmaz, mely más növényi olajokkal keverve nem szárítja, hanem éppen ellenkezőleg, hidratálja a fáradt bőrt. Már előre látom, hogy fog örülni neki a sógornőm, akinek a kedvence a levendula illata.

Még több Napvirág szappan: www.napviragszappan.hu