Idén először rendezik meg a Felelős Állattartás Napját

2017. március 24.
A microchip, beoltatás, ivartalanítás és a szemléletváltás fontosságára hívja fel a Rex Kutyaotthon Alapítvány legújabb kampányában a figyelmet. 2017 május 6.-án Magyarországon először tartják meg a Felelős Állattartás Napját a közel 160 rászoruló kutya és macska átmeneti otthonául szolgáló menhely területén.

fotó: Bodnár Zsófi

További információt a Felelős Állattartás Napjáról itt találsz.

Az egykor szemétlerakóként számon tartott területben több mint 25 éve látta meg a lehetőséget a menhely alapítója Dr. Király Péter, amikor felfedezte Újpest szívében a számtalan kóbor kutyának fedezékként szolgáló telepet. Az illegális szemétlerakó azóta Állatszigetté változott, és több mint 10 ezer állatot adott örökbe és napi szinten átlagosan 250 elhagyott, sebesült vagy krízishelyzetben lévő állatnak nyújt segítséget az alapítvány.

Szakértők szerint az állatok ellen elkövetett erőszakos cselekmények, és kóborlások száma az utóbbi években jelentősen csökkent, de még így is aggasztó a helyzet, és a legtöbb „ártatlan” állattartó sokszor maga sem tudja, hogy felelőtlenül bánik „kedvencével”. Az Állatszigeten működő állatmentő és örökbefogadási központ ugyan felkészült a rehabilitációt igénylő bajba jutottak segítésére, de ez csupán a probléma „tüneti kezelése”. 

Állatbarát sztárok és rekordkísérlet

Többek közt ezért is szorgalmazzák a megfelelő bánásmód mellett a radikális szemléletváltást, amihez első lépésként a Felelős Állattartás Napjára invitálnak minden állatbarát embert, aki nyomot szeretne hagyni az állatvédelemben. 

A résztvevők a helyszínen részt vehetnek egy rekordkísérletben, aminek kapcsán kéz- és mancsnyomokkal fejezhetik ki támogatásukat, emellett szakértők segítségével ismerkedhetnek meg a felelős állattartás szabályaival. A civil szervezetek és döntéshozók mellett állatbarát hírességek is támogatják a kutyaotthon kezdeményezését, így Harcsa Veronika, Horányi Juli, Király Linda, Tompos Kátya, Kocsis Tibor, Nagy Sándor, Magyar Attila és az Animal Cannibals részvételére is számíthatunk május 6.-án, addig is Facebook videókban hallhatjuk a véleményüket a felelős állattartással kapcsolatban.

Ha örökbefogadáson gondolkozol, akkor kattints a fotóra a gazdira váró állatokért!