Ilyen egy vidám örmény temetése

2018. február 28.
Mai favoritunk kissé rendhagyó. Persze szoktunk mi dizájnereket, grafikusokat is szép számmal bemutatni, de A jókedvű örmény temetése egészen különleges vizuális mestermű a Napi favorit rovatban, mégpedig a szívbemarkoló fajtából.

Szilágyi V. Zoltán: A jókedvű örmény temetésének “közösségi vetítésébe” vasárnap délután szaladtunk bele a Facebookon. A Melis László emlékére rendezett online filmnézés újszerű élmény volt, ajánljuk nektek is a vacogós, otthon töltött hétvégéken, vagy nyugisabb hétköznapi estéken.

“Ezzel az eseménnyel a film üzenetét hitelesítő alkotótársakat teljesítményét szeretném megköszönni. Oly nagyon elhúzódott a film nyilvánosság elé kerülése, hogy közben néhányan a közreműködök közül, Margittay Ági, Hollósi Frigyes, Kallós Zoltán és drága barátom Melis László zeneszerző – minden Magyarországon készült filmem alkotótársa –, magunkra hagytak.” – mondta Szilágyi V. Zoltán az alig félórás műről, amely egészen izgalmas utat tör valahol a retró és a mainsteam halmaza között. A legújabb technikai lehetőségek sorával élve készítették, mégis ott van benne a gyermekkorunk meséit, novelláit kísérő magyaros vonalvezetés, némi antik „glazúrral fűszerezve”, mindez remekbe szabott, a művészi szintet nem csak karcoló, hanem végig stabilan hozó figurákkal, jelenetábrázolásokkal. Utóbbira jó példa – az elfoglaltabbak kedvéért – a 14. percnél az éjszakában, hóesésben szálló madarak képe…

Elmúlás és életöröm?

A 28 perces film gyártása 2004-ben kezdődött a kecskeméti rajzfilmstúdióban, és kisebb megszakításokkal egészen 2013 augusztusáig tartott. „Az alapötlet az volt, hogy magyar irodalmi műveket vigyünk ki nemzetközi porondra, a rajzfilm segítségével. A film kerettörténetében egy életvidám örmény borkereskedő a téli hófúvás miatt a saját temetéséről is késik. Ezért a búcsúztatására messziről érkezett nagyszámú rokonság gyászhangulatát fokozatosan felváltja a találkozás öröme.” – nyilatkozta az animációs film rendezője.

Szilágyi Varga Zoltán

Az animációs film képes-forgatókönyvét egyébként maga a rendező készítette, ezzel nagydíjat nyert Franciaországban az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál filmterv.versenyén 2005-ben. A film forgatókönyve 655 rajzból áll, a 26 perces filmben 49 ezer festett figura szerepel. Festett háttér 460-szor látható a rajzfilmben, emellett 351 beállítás és kb. ezer beállítási rajz – valamennyi Szilágyi V. Zoltán alkotásaként.

Rendezte: Szilágyi Varga Zoltán
Operatőr: Cseh János
Hangmérnök: Nyerges András Imre
Zeneszerző: Melis László
Forgatókönyv, látványtervek, figuratervek, hátterek: Szilágyi V. Zoltán
Producer: Gattyán György
Animáció: Hernádi Edit, Uzsák János, Kosaras Mihály, Nikolay Ivanov Neykov, Tenkei Péter, Csányi Sándor, Szilágyi V. Zoltán