Kiterjesztett valóság az első magyar ScreenX mozitermében

2018. szeptember 09.
Megnyitott Közép–Kelet Európa első ScreenX moziterme a Cinema City Aréna megaplex moziban. A ScreenX a terem szemközti és két oldalsó falára elhelyezett, speciális anyagból készült vásznaknak köszönhetően nyújt 270 fokos moziélményt egyszerre 223 filmnézőnek.

A technológiát eredetileg Dél-Koreában fejlesztették 2012-ben, mára 13 ország 154 mozitermében találkozhatnak a nézők a kiterjesztett valósággal, Kelet-Közép Európában Magyarországon először a Cinema City Arénában. A ScreenX jegyár egyébként 2360 forintért elérhető, de jegy foglalásra nincs lehetőség, csak vásárlásra.

Szeptember 7-től Az Apáca és a MEG, Az őscápa című filmet láthatják a mozirajongók, novemberben a Bohém rapszódia, decemberben az Aquaman című filmek debütálnak a formátumban.

De mi is a ScreenX?

Az új technológia alapja a ScreenX szoftver, ami az egymással összekötött, 5 vetítőgép által sugárzott képet egyetlen teljes, 270 fokos filmélménnyé alakítja. A szoftver az emberi szem látását utánozva állítja össze a film panoráma nézetét a kiválasztott jeleneteknél. Fontos elem a speciális anyagú vetítő vászon, ami az intenzív fényvisszaverésben és a fokozott színélményben játszik szerepet. Kiemelt a hangzás is: az új hangfalak nagyobb teljesítményűek, a technológia sajátossága pedig, hogy a hangszórók a látótéren kívülre kerültek.