Szemrevaló konyhai komposzttal zöldülhetünk

2019. május 08.
Komposztáljon az, akinek kertesháza van – mondják a lakásban élők. Pedig 2019-ben már simán komposztálhatunk a 10. emeleten is, hála a kompakt kis beltéri komposztálóknak. Napi kedvencünk egy designer darab ezek közül, mely nemcsak hasznos, de nagyon szemrevaló is. 

A csodaszép BONO egy MA diplomamunka keretében született meg: Ala Sieradzka lengyel tervezőnövendék egy olyan beltéri komposztálót alkotott meg, mely designjában és funkciójában is az urbánus életformához alkalmazkodik és elősegíti a környezettudatos háztartás kialakítását is.

Ne ijedjünk meg, nem jár semmiféle szaggal ez a kis eszköz annak ellenére, hogy a belsejében giliszták (!) dolgozzák fel számunkra a konyhai komposztanyagot. Miután feltöltöttük a kis ládát jó minőségű földdel és megraktuk gilisztákkal, már csak a tojás-, zöldség-és gyümölcshéjakat, illetve esetleg a kávézaccot kell ráadagolnunk – és várni. Ana még arra is gondolt, hogy a komposzt alját áteresztőre hagyja, hiszen így a nedvesség folyamatosan ki tud szivárogni a komposztból, mellyel tápanyagdús mellékterméket is kinyerhetünk, ami tökéletes például a szobanövényeink táplálására.

Fotó: alasieradzka.wordpress.com