Aimée Mullins – A szépség nagykövete

2013. július 22.

Aimée Mullins arra születet, hogy fantasztikus dolgok történjenek vele. Húszévesen az atlantai olimpián rekordidőt futott, 1999-ben Alexander McQueen divatbemutatóján modellként szerepelt, egy éve pedig a L”Oréal Paris szépségnagykövete. Teszi mindezt úgy, hogy gyermekkorában mindkét lábát térdből amputálták.

Párizsban, a Ritz egyik lakosztályában ülünk, és úgy beszélgetünk, mintha évek óta ismernénk egymást. Ő a magyar dizájner tervezte ruhámat dicséri, én a sminkjéért vagyok oda, és néhány perc alatt kiderül, hogy mindkettőnk kedvenc városa Párizs. Bájos mosolyával, végtelen kedvességével minden kezdeti feszültséget felold bennem, amelyet a testi fogyatékossága ellenére belőle sugárzó erő és a luxusszálloda fényűző légköre váltott ki. Aimée a szépség és a nőiesség nagykövete – azt pedig, hogy tökéletes erre a feladatra, csak megerősíteni tudom.
Ha megkérdezné valaki, hogy mi a foglalkozásod, mit felelnél? Sportoló, modell, színésznő, üzletasszony?
Érdekes kérdés, nem is tudok rá válaszolni. Fogalmam sincs, mit írnék a névjegyemre. Nekem nincs klasszikus foglalkozásom, sok minden érdekel, sok mindennel foglalkozom, ami szerencsére pénzt is hoz a házhoz.
Mire vagy a legbüszkébb az eddigi teljesítményeid közül?
Ha azt hiszed, hogy az önéletrajzomban található sikerek közül választok majd, tévedsz. Nem ezek által váltam azzá, aki vagyok, hanem olyan események hatására, amelyekről nem szeretünk beszélni. Talán arra vagyok a legbüszkébb, hogy a bukások, krízisek, sikertelenségek ellenére – amelyek, mint általában mindenkit, engem is elértek – sikerült megőriznem a kíváncsiságomat. Ez visz tovább az életben, ettől nem választom a kényelmes megoldásokat, és ezért fejlődöm folyamatosan. 
Van még olyan, nagy álmod, amelyet mindenképpen szeretnél megvalósítani a jövőben?
Nemrégiben kezdtem el a színészkedést, ez számomra újdonság és nagy élvezet. Imádom a kollégáimat, érdekes, szenvedélyes emberek, velük szeretnék még nagyon sokáig együtt dolgozni.
A színészet után általában a rendezés jön. Kacérkodsz már a gondolattal, hogy egyszer a kamera másik oldalára állj majd?
Hát persze. Most még csak a forgatókönyv írásánál tartok, de a következő lépés a rendezés lesz. A történetem egy angol kutatónőről szól, aki a ”40-es években próbált a szakmájában előretörni, világrengető felfedezésre jött rá, de a Nobel-díjat nem ő kapta érte, hanem a férfi kollégái. A második Marie Curie válhatott volna belőle.
Mit jelent számodra a szépség?
Ha valaki a legjobbat tudja kihozni magából, és azért teszi, mert érdekli, hogy néz ki. Minden, ami körülöttünk történik, energiával tölt fel minket, az energia pedig szépít, csak észre kell venni. 
És a nőiességről mit gondolsz?
Azt, hogy egyszerre vagyunk törékenyek, okosak és erősek. Régebben a történelemben sokkal törékenyebbek voltunk, de a ”70-es évek feminista mozgalmai megkeményítettek bennünket. A férfiakhoz akartunk hasonlítani, válltömést hordtunk, izmosra gyúrtuk magunkat, rövidre vágattuk a hajunkat. Így kellett akkor kinézni, hogy a férfiak világában komolyan vegyenek. Nem véletlen, hogy akkor született meg a L”Oréal Paris azóta is sikeres szlogenje, a „mert megérdemlem”. Nők millióinak segített az önbecsülésük visszaszerzésében. Szerencsére ma már másként van, szabadabban kifejezhetjük az egyéniségünket, vállalhatjuk a törékenységünket is, de a szlogen az élet számos területén is aktuális maradt még. 

Szöveg: László Krisztina
Fotó: L”Oréal Paris