Bizzer Ildikó – Élvezettel ugrándozni

2013. július 22.

A Magyar Szabadidősport Szövetség női mozgásfesztiválján jártunk, ahol számtalan új és ismert mozgásformát lehetett kipróbálni. Az aerobikórák és néhány tüzes tánclépés után újságíró kollégánk rájött, jövőre semmiképp nem nyaralhat a flingó nélkül.

A Moszkva térnél három biciklis lány húz el mellettem a Millenáris irányába, mindnyájan a Coca-Cola X. Testébresztő Női Mozgásfesztiválra tartunk. A rendezvényen hatvan különböző mozgásformát próbálhatnak ki az érdeklődők ingyen: a minipingpongozástól a legkülönfélébb aerobik- és táncórákon át egészen a flingóig. Sajnos utóbbiról egyelőre fogalmam sincs, micsoda.

Az aerobiktól a tollasig

Az idő csípős, de csak az első tíz percben érzem, olyan intenzív bemelegítést tart Katus Tamás, a Pécsi Sasok aerobiktrió egyik tagja. Ők gondoskodnak egész nap a fitneszprogramokról, húsz percenként váltják egymást a tanárok, ennyi időnként váltakoznak az aerobik különböző válfajai is. Szentgyörgyi Rómeó kick-box aerobikóráján van a legnagyobb tömeg – Nagy Dóra, Molnár Andrea és Földesi Mária egészen Gödöllőről utazott ide a mozgás miatt, ők ezt várták a legjobban. „Táncoltunk negyven percet, teljes koreográfiát tanultunk be, nagyon jólesett. A tanár szerint akkor jó a tánc, ha másnap érezzük a fenekünket, meg a combunkat, én már most is érzem, úgyhogy biztos jól csináltam” – így Andrea. Mária a hétköznapokban egyáltalán nem sportol, most mégis lelkesen végigcsinál legalább hatféle órát.

A Magyar Szabadidősport Szövetség tizedik alkalommal szervezte meg ezt a női mozgásfesztivált, amellyel céljuk az, hogy a magyar nők minél fittebbek legyenek, és egészségesebben töltsék szabad perceiket, vagyis érezzék magukat minél jobban. „Sokféle mozgásformát hozunk erre a napra ízelítőül, hogy a résztvevők kedvet kapjanak, és később dönteni tudjanak, például arról, hogy milyen aerobikórára fognak járni. A mókás játékok lényege pedig a kellemes időtöltés” – magyarázza Bizzer Ildikó, a szervezet munkatársa. Az aerobik és a tánc a mozgásnap két fő profilja, utóbbit a Madách Musical Tánciskola táncosai vezénylik.

A táncon és a tornán kívül sok tucat játékos mozgásformát próbálhatnak ki a nők, a korábban megismert Dóra, Andrea és Mária óriási sítalppal vezeti le az intenzív aerob mozgást. Hárman egyszerre bújtatják lábukat ugyanabba a sítalpba, vigyorogva menetelnek: a játéknak az a lényege, hogy megfelelően koordinálják mozdulataikat, és közben jól érezzék magukat. Láthatóan mindkettőt kiválóan teljesítik.

Sportágak személyre szabva

A fittségi felmérés felé indulok, ahol fekvőtámaszokat nyomok, csukott szemmel állok féllábon, törzshajlítással megpróbálom elérni a földet a tenyeremmel (sikertelenül), megtudom, mennyi a testtömegindexem, a testvíz- és a testzsírszázalékom. Várhegyi Katalin, a mérés vezetője elmondja, utóbbi még a normál tartományban található, de a magas felé hajló szegmensben. Néhány húsmentes napot, sok-sok folyadékot és aerob edzéseket tanácsol a zsírarány miatt, én az imént elfogyasztott, különösen jóízű tökmagos pogácsára gyanakszom. Büszkeség is ér, ugyanis egy fél kézzel összenyomható mérőeszköz alapján kiderül, a marokerőm átlagon felüli. „A mai rendezvényre a sportosabb nők jöttek el, minden szinten jobb értékeket mértünk, mint tegnap Szegeden. A marokerő például a legtöbb nőnél kiemelkedően jó” – mondja Katalin.

A Szabadidősport Szövetség évente négy nagy országos sporteseményt szervez: májusban a Kihívás Napját, augusztusban az időseknek szóló Szépkorúak Mozgásfesztiválját (lásd keretes írásunkat), októberben a Világ Gyalogló Napot, ilyenkor Magyarországszerte 121 helyszínen vehetnek részt az érdeklődők 5–21 kilométeres, közös sétákon. Szeptemberben pedig a Coca-Cola Testébresztő Női Mozgásfesztivált.

„Huszonöt megyei tagszervezetünk van, mi tulajdonképpen az ő munkájukat koordináljuk. Eljönnek a rendezvényeinkre, ezeket átveszik, és kicsiben megszervezik a saját régiójukban. Így a tagszervezeteinken keresztül körülbelül 600 sportegyesület, szabadidős tevékenységet végző társaság tartozik hozzánk, ezekben közel 170 ezren sportolnak” – mondja Ildikó. Ahogy a Millenárison körbesétálunk, klasszikus sportágakkal, például atlétikával, labdás csapatjátékokkal, úszással nem találkozom, eddig sosem látott mozgástípusból viszont bőven akad.

A dekázás, a kosárra dobás vagy a kötélhúzás még hagyján, de ott van a több szögből ferde felületű pingpongasztal, menőbb nevén a rocketball, amely – a tapasztalat azt mutatja – képes kihozni az emberből az állatot, vagy a parktollaslabda, amelyben óriási színes tollak feszülnek a könnyű szivacslabdára, ezért hamar elviszi őket a szél.
Ildikó megmutatja a flingót is. Kiderül, hogy ez a legviccesebb játék mind közül. Hosszan időzünk vele: egy kisméretű gumikötényt kell átbújtatni a fejünkön, alsó sarkait pedig a csuklónkra húzni, aztán amikor érkezik a labda, ezt a gumit a mellkasunk előtt kifeszítjük, így passzolunk vissza. Társunk ernyedt köténnyel és heves röhögőgörccsel kapja el a labdát. Miközben játszunk, megfogadom, mindenképpen beszerzek egy flingót a legközelebbi nyaralás előtt.

Óriástalp, fitball, kangoo

A táncszínpadon éppen vagány járást tanulnak: „Vagányok vagyunk, vagányok vagyunk!” – kántálják kitartóan legalább negyvenen, miközben egyszerre sétálnak körbe-körbe. Bizzer Ildikó pedig arról mesél, mennyire nem egyszerű a nőket sportra bírni. Ez most egyáltalán nem érzékelhető, hosszú sorok kígyóznak mind a hatvan aktivitási pont előtt. „Korábban sportfesztiválnak hívtuk a rendezvényt, de át kellett keresztelnünk mozgásfesztiválra, mert azt tapasztaltuk, hogy már maga a sport kifejezés is visszatartó erő lehet. A testnevelésórák kínjait idézi, sokan nem is gondolják, hogy élvezettel is lehet sportolni. Azon munkálkodunk, hogy minél többen élvezzék a testmozgást.” Idén a tavalyinál ezerrel többen, hatezren vesznek részt a rendezvényen.

Ildikó elszalad, körbevezeti ifjabb Török Ottó sport-szakállamtitkárt, a rendezvény névadó szponzora a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. palackozóvállalat mellett a fő támogató ugyanis az Önkormányzati Minisztérium. Mi pedig néhány kompetitív idős hölgyet bámulunk zsinórlabdázás közben. Meglepően intenzíven, alacsony hibaszázalékkal vetődnek. Az a lényeg, hogy a labda ne essen a földre a hálóval kettéosztott pályának azon a részén, ahol mi állunk. A meccs szoros, a 68 éves Tóvizi Istvánné és a 61 éves Horváth Józsefné nyer tíz nyolcra. „Monspart Sarolta sétáiról ismerjük egymást, tegnap is voltunk egy ötkilométeresen” – meséli a harmadik barátnő, Szentpéteri Zoltánné, aki 78 éves. Mindhárman bizonyító erejű pecsétet kérnek a zsinórlabdázásról a játékfelügyelőtől egy füzetbe, a mozgásnapon ugyanis óránként nyereményeket sorsolnak ki azok között, akik több sportágat is kipróbálnak. Pelotázni már együtt megyünk, Szentpéteri Zoltánné a párom, kapunk egy-egy vályúszerű, bumeráng alakú műanyag eszközt, azzal kell dobni, majd elkapni a labdát. Kiváló páros vagyunk, egyet sem hibázunk. „Baj van a térdemmel, de ha folyton csak ezen nyavalygok, akkor otthon ülhetek állandóan” – mondja Tóvizi Istvánné, amikor a pelotával végeztünk. Eliramodik az ugrókötél irányába, ott még nem gyűjtött pecsétet.

További információ:
Magyar Szabadidősport Szövetség
1146 Budapest, Istvánmezei út 1–3.
Telefon: +36.1.460.6815, +36.1.460.6816
E-mail: info@masport.hu[1]
Web: www.masport.hu[2]

Szöveg: Munk Veronika
Fotó: Simon Márk

[Marie Claire, 2008. november]

References

  1. ^ info@masport.hu (marieclaire.hu)
  2. ^ www.masport.hu (www.masport.hu)