Hívogató hálózat – Tudok egy jó üzleti lehetőséget

2013. július 22.

Amikor egy rég nem látott ismerős felhív, és arról kérdezősködik, érdekelne-e minket egy kiváló üzleti lehetőség, szinte biztosak lehetünk benne, hogy egy multi level marketinges (MLM) cégnek toboroz új tagokat. Mindig voltak érdeklődők, és egyre többen próbálnak szerencsét a számukra ismeretlen világban. Mi a siker titka, és miért nem megy mégsem mindenkinek? A hálózat egyik aktív tagja utólag letiltotta a nyilatkozatát.

Kígyózó sorok fogadnak egy fővárosi rendezvénycsarnok bejáratánál. Ahogy közeledünk, többen is megszólítanak, hogy van-e már jegyünk, éppúgy, ahogy a jegyüzérek szokták egy-egy nagyobb koncert előtt. Szombat délelőtt van, hamarosan kezdődik az egyik MLM-es cég nyilvános rendezvénye, ahol megünneplik azokat a tagokat, akik az utóbbi időszakban kiemelkedő eredményt értek el, és feljebb léptek a hálózati ranglétrán. Van, aki elegánsan, ünnepélyesen érkezik, kezében virágcsokrokkal, és akad, aki sporttáskányi elemózsiával készült az egész napos rendezvényre. Egyszer csak megszólal a szervezet saját zenéje, a kivetítőkön feltűnnek a cég sikerembereinek fényképei – köztük közismert arcok is. A társaság hazai vezetőjét övezi a legnagyobb tisztelet: amikor először megjelenik, mindenki feláll a helyéről, és hangos tapssal köszönti.
A színpadon egymást váltják a lelkesítő előadók beszédei és a különböző zenés produkciók. Az egyik előadó arról beszél, hogy kezdetben komoly nehézségei voltak, több száz embert próbált telefonon megkeresni és beszervezni, de egyetlenegyet sem sikerült – szerinte „az üzlet tükröt tartott”, megmutatta, hogy egyetlen ismerőse sem bízik benne annyira, hogy csatlakozzon hozzá. Miután ezzel szembesült, segítséget kért az egyik vezetőtől, és öt hónap alatt annyi embert mozgósított, hogy vezetői szintre jutott a hálózatépítésben.
Az ehhez hasonló nagyszabású rendezvények komoly hatással vannak az újoncokra is: a személyes sikertörténetek, az egzotikus nyaralások fotói a kivetítőn, a támogató közösség óriási motiváló erők. Ugyanakkor nem mindenki fogékony az ilyesmire, akad, akit elriaszt a tömegrendezvény vagy a vezető ünneplése vagy csak maga a módszer, ahogyan a sikerért dolgozni kellene.

Nem megy mindenkinek
„Kár volt igent mondanom egy rendezvényre. Ott kezdődött az egész” – kezdi történetét a Baján élő Ágnes. Eleinte tetszett neki a dolog, könnyű pénzszerzési lehetőségnek tartotta, jó termékekkel, egy remek csapatban. „Lelki szemeim előtt már láttam a barátságos családi házat, ahol a párommal a kertben grillezünk” – meséli a 25 éves, főiskolát végzett adminisztrátor. Akkor hátrált meg, amikor el kellett kezdenie a barátait „zaklatni” a telefonhívásaival, mert – ahogy mondja – ő sem venné jó néven, ha egy öt éve nem látott ismerős ilyesmivel keresné meg. Öt-hat emberig jutott, amikor feladta. „Nekem ez nem stílusom. Nem szeretném kockáztatni, tönkretenni az emberi kapcsolataimat egy jónak hitt üzleti lehetőség miatt. Pénz akad. Igaz barát kevés.” Ágnes viszonylag gyorsan kiábrándult a hálózatépítésből, és inkább a bejelentett munkahelyet, a biztos fizetést választotta, azt mondja, az MLM-ezést nem neki találták ki.
Vannak örök ellenállók is, akik már az első találkozáskor torkig lesznek a hálózatépítéssel. „Egyetemista csoporttársam nagyon lelkesen invitált egy esti baráti összejövetelre, de többet nem árult el” – Marianna nem is sejtette, miről van szó, szinte elcsalták egy rendezvényre. A fővárosban élő lányt az ismerőse felvette autóval, majd a kocsiban kérdezgetni kezdte, miből él, hogy jön ki anyagilag. Megérkeztek egy külvárosi hangárhoz, ahol a következő négy órában előadásokat volt kénytelen végighallgatni. „Az átlagember pénzügyi helyzetének kilátástalanságáról volt szó, hogy az idős nagyszüleink egészsége rajtunk múlik, és ha szeretnénk, hogy még hosszú évekig velünk maradjanak, bízzuk rá őket ezekre a kiváló termékekre” – emlékszik vissza a kellemetlen percekre. Aztán a szónokok áttértek arra, hogy az egészségmegőrzés mellett nagyon gyorsan meg is lehet gazdagodni. „Nehéz elfelejteni a csillogást a mellettem ülő babos kendős nénikék szemében. Otthon reggelig sírtam. Sosem vennék ettől a cégtől semmit. Akkor sem, ha valóban kifogástalan minőségű, első osztályú holmik” – zárja le a történetét.

MLM kontra piramisjáték
Az MLM rendszerben működő cégeket laikusok gyakran keverik össze az illegális piramisjátékokkal. A piramis- vagy pilótajáték olyan hálózat, amelyben új belépőket beszélnek rá, hogy fizessenek be egy nagyobb belépési díjat, amelyet aztán a felettük levők kapnak meg. Ezekben a hálózatokban nincsenek termékek vagy szolgáltatások, valójában nem értékesítenek semmit, a hálózatot az új belépők pénzéből tartják fenn.

Letiltott nyilatkozat
Eredetileg cikkünkben szerepelt volna egy kiemelkedően sikeres hálózatépítő is,
akire több százan néznek fel, tekintik példaképnek, és vágynak az ő életstílusára. Luxusautóval jár, mindig elegáns, és nagy lelkesedéssel beszélt a munkájáról – de a nyilatkozatát és a róla készült fotókat utólag mégsem engedte megjelenni. Azzal indokolta a döntését, hogy csak olyan cikkben akar szerepelni, amelyben az MLM-ezés negatív oldaláról, a rossz tapasztalatokról nem esik szó. Erre a kérésére viszont nem lehettünk tekintettel, mert alapos, sokoldalú tájékoztatásra törekszünk, így a nyomdába adás előtt a róla készült fotókat és a nekünk adott nyilatkozatát inkább kihagytuk a cikkből.

Szöveg: Tiefenthaler Eszter
Fotó: Pályi Zsófia

A folytatást keresd az áprilisi Marie Claire-ben.

[Marie Claire, 2010. április]

‘),