Kastély a Kárpátokban

2013. július 22.

Erdély mélyén, a Mikes grófok ősi birtokán jártunk vendégségben. A fordulatos sorsú, megtépázva is meseszép kastélyt és parkot birtokló fiatal házaspár mesélt nekünk nemesi családjuk megindító történetéről – és a happy endről. Ugron Zsolna budapesti, Gregor Roy Chowdhury-Mikes londoni életét adta fel az erdélyi mindennapokért.

Tárul a kovácsoltvas kapu, fiatal nő integet messziről, hogy kövessük az autóval. Átvágunk a hatalmas parkon, melléképületek, szobrok, égig érő fenyők mellett haladunk el. Megérkeztünk a Keleti-Kárpátok lábánál fekvő Zabolára, a fordulatos sorsú Mikes-birtokra, ahol annak idején az író Mikes Kelemen is nevelkedett. A kastélyt ma az utolsó tulajdonos, Mikes Ármin gróf dédunokája, Gregor Roy Chowdhury-Mikes birtokolja feleségével, Ugron Zsolnával, no és a másfél éves Emmával. Az ebéd – a közeli vizekben fogott pisztráng, puliszka és házi szilvabefőtt – után Zsolna mesélni kezdi a történetüket, közben Gregor aludni viszi Emmát.

„Kolozsváron voltam gyerek, 11 évesen költöztünk a szüleimmel Budapestre. Elvégeztem a jogi egyetemet, de végül újságíró lettem. Évekig hírműsorokban, egyebek között a Tények és az MTV Híradójának szerkesztőségében dolgoztam. Mindig is újságíró akartam lenni, kérdezni, kideríteni az igazságot…, de amikor látod, hogy percenként kell kompromisszumokat kötnöd, az egy idő után elviselhetetlenné válik. 2005-ben otthagytam az egészet, és más területen kezdtem dolgozni. De közbejött egy fergeteges húsvét Erdélyben rokonokkal, barátokkal – és Gregorral. Láttuk már korábban is egymást, de csak percekre. Azon a húsvéton egy hétig voltam Erdélyben, és Gregor a hét végén megkérte a kezemet. Nyáron már postáztuk az esküvői meghívókat. Soha annyi szmokingot és kosztümöt nem láttak még Zabolán. A templomi esküvő után a kastélyban volt a lagzi. A Bécsből érkező vonathoz a vasút külön kocsit csatolt az esküvői vendégek kedvéért. A kastély üres volt, a faluból kaptunk kölcsön székeket, asztalokat, hogy a szó szerint a világ minden tájáról érkezett háromszáz vendég le tudjon ülni. Még villanyfény sem volt. Sok száz gyertya világította be az épületet. Különleges hangulatú vacsora volt, igaz, néhány libbenő nagyestélyi ruha lángra kapott éjszaka…”

Gregor édesapja bengáli rádzsa volt, édesanyja Mikes Katalin grófnő, aki erdélyi gyermekkora után Ausztriába menekült a Ceausescu-rezsim elől. Itt találkozott a világ másik végéről Grazba tanulni érkezett későbbi férjével. Gregor Grazban született, nőtt fel, majd befektetési bankárként dolgozott Londonban, New Yorkban. Folyton repülőről repülőre szállt, rengeteget dolgozott, és rengeteg pénzt keresett. Édesapja halála után Zabolára utazott, hogy mindent átgondoljon. Mivel Mikes Katalin 1990 óta pereskedett a román állammal az elkobzott javakért, Gregor furcsa helyzetben tért vissza ősei birtokára: a parkot már visszakapta a család, de a kastélyban még működött az állami kórház. Gregor a faluban szállt meg egy idős tanító házaspárnál – Endre bácsi és Zsenike néni a mai napig szinte családtagnak számítanak. Rendbe tette a kerti házat, és eldöntötte, hogy marad. Zsolna sem az első Ugron lány a birtokon. Korábban is volt már Ugron–Mikes-esküvő, igaz, háromszáz évvel ezelőtt. Az Ugronok az egyik legősibb erdélyi arisztokrata család, sosem fogadtak el a Habsburgoktól adományrangokat. Ősi székely címet használtak, a primort. A nyugat-európai főnemesi hierarchiában a primor besorolhatatlan, de az udvari asztali ülésrend szerint a báró és a gróf között van a helye. „Tudom, hogy sokan grófnőznek a környéken, de ennek amúgy sincs semmi értelme, a nemesi címeket rég eltörölték Magyarországon és Romániában is” – mosolyog Zsolna.

A birtokra látogatók fehérre meszelt, fagerendás házban vehetnek ki szobát. A helyiségeket modern, „etnó” stílusban újították fel, minden szobához hatalmas, fapadlós fürdőszoba tartozik. A 18. századi épület hajdan a birtok gépházaként működött. Mivel a kert közepén áll, a nyaralóknak saját parkjuk van…

További érdekességeket a www.zabola.com[1] oldalon olvashatsz.

A júliusi Marie Claire magazin 61. oldalán Lukács Zsolt cikkében pedig tovább olvashatod a házaspár történetét, megtudhatod, hogyan nevelkedtek, milyenek a hétköznapjaik a pezsgő életű zabolai birtokon, és hogy milyen további, érdekes terveik vannak.

Fotó: Békefi Dóra

References

  1. ^ www.zabola.com (www.zabola.com)

‘),