Magyar szépségek – A legkeresettebb topmodellek a világon

2013. július 22.

Három magyar lány, akikből világhírű szupermodell lett. Réka Sopronból, Enikő Békéscsabáról, Zsófi Hatvanból indult el a világhír felé. A Marie Claire összehozta hármójukat, hogy a világ kifutói és divatlapjai mellett végre itthon és együtt is szerepeljenek.

Ebergényi Réka, a klasszikus szépség
„23 évesen már úgy éreztem, öreg vagyok a modellszakmában” – meséli az egyik legtöbbet foglalkoztatott magyar szépség. Kevesen tudják róla, hogy arisztokrata származású, a felmenői között van például az az Ebergényi gróf, aki valamikor Széchenyi lányt vett feleségül. A nemesi család nagy része Mexikóban él, Réka nem nagyon tartja velük a kapcsolatot, a kékvérrel sem szokása hivalkodni – amíg nem megy a Buckingham-palotába, mondja, addig a származással nem kell foglalkoznia.
Réka szerint ma már másról szól a divat világa, mint a ?90-es években, amikor ő kezdte a pályát, és amikor Naomi és Cindy a csúcson voltak. Azokban az időkben Réka karakterével, a klasszikus szépséggel bármit el lehetett adni, „ma már a karakteres arcokat keresik, mert az emberek a szokatlanra figyelnek fel”.
Szerinte sokan még mindig előítéletekkel és tévképzetekkel töltik meg a kulisszák mögötti világot, a képzelgések szerint a backstage-ben ömlik a pezsgő, és halmokban áll a kokain. „Lehet, hogy a ?80-as években így volt, de ma nem így működik.” Szerinte a modellkedés életmód, amelynek a lényege, hogy az ember állandóan ugrásra készen álljon. „Nekem már megvan a kialakított rutinom – ez alkudozásról, egyeztetésről és kérlelhetetlen fittségről szól leginkább. Sokszor annyi energiám sincs, hogy megsimogassam a kutyám, miközben minden áldott nap hitelesen kell mosolyognom a fotózásokon, a partikon, de alapvetően mindenhol.” Réka legnagyobb vágya, hogy családanya lehessen. Brit barátjával Londonban él, egy sokak által irigyelt, régóta jól működő kapcsolatban. „Addig a beagle kutyámon gyakorolom az anyai ösztönöket. A barátom szerint egészen jól megy” – mondja nevetve.

Srej Zsófia, alias hosszú lábú Sophie
„Apával és anyával a mai napig mindent megbeszélek, ami velem történik” – kezdi a húszéves Srej Zsófia, aki kislányos bájával, romlatlanságával és smaragdzöld szemével hódította meg a világ kifutóit. Hatvanban született és nőtt fel, „ami ugyan közel van Pesthez, de azért egy-két jó barátomnak segítenie kellett felvinni meg hazajönni” – emlékszik vissza a kezdetekre, amikor még nem New York és London között kellett ingáznia. Zsófit 18 évesen fedezték fel, egy buszon utazott a barátnőjével, amikor megszólította egy modellügynökség képviselője. „Jézusom, felfedeztek, mindig is erre vágytam, hogy végre felfedezzenek!” – mondogatta hazafelé a barátnőjének. Az általánosban ugyan ropinak csúfolták, de már akkor megfordult a fejében, hogy szívesen modellkedne, később pedig mások is mondták neki, hogy magas, vékony és szép, tehát született modell. De Zsófi akkor, tizenévesen még egészen másképpen látta magát és a világot: „Nagyon vékony vagyok, nem, biztosan nem foglalkoztatnának.” Nem lett igaza.
Két évvel ezelőtt a Calvin Klein divatháznak köszönhetően rögtön a legnagyobbaknál startolt. Prada-, Missoni-bemutatók, Vogue-divatanyag, minden álom valóra vált, de a legnagyobb élménye, hogy együtt dolgozhatott kedvencével, Tim Burtonnel, „aki a Charlie és a csokigyárat és az Alice Csodaországbant is rendezte”. Azt mondja, nevetni szeret a legjobban: „Amikor családi körben vagyok, sokat viccelődünk, a tesómmal állandóan kötözködöm, meg az unokatestvéreimmel is hülyülünk – erre óriási szükségem van annyi pörgés után. De két nap elteltével már hiányozni kezd a lüktetés, és visszavágyom a nagyvárosokba. New York a kedvencem, már ott is otthon tudom érezni magam.” Világvárosok ide vagy oda, Zsófi egyik legjobb gyerekkori barátnője továbbra is Gabica. Még mindig ott tudják folytatni, ahol abbahagyták, de Zsófinak már fogadott szülei is vannak, Glenn és Sean, New Yorkban.

Mihalik Enikő, a sztármodell-szerepjátékos
„Az ember egye azt, amit megkíván. Én például, ha tehetem, a csabai kolbászt tüntetem el legelőször a hűtőből” – emlékszik vissza egy gyakori otthoni jelenetre a világ aktuálisan legnépszerűbb sztármodellje. A legrangosabb lapok versenyeznek érte, Anna Wintour, az amerikai Vogue főszerkesztője személyesen is fogadja, de Enikő a legjobban otthon érzi magát, Békéscsabán, ha a szülei és a nagymamája, Éva közelében lehet.
Mindössze 15 éves volt, amikor Horváth Ilona felfedezte a világnak az akkor még a békéscsabai bevásárlóközpontban a barátnőjével sétálgató Enikőt. Első körben portfólió készült, majd a kecskeméti Elite Modell Look verseny díja, aztán világkarrier. Enikő szerint lehet jó alakod, lehet szép, különleges arcod, ha nem vagy elég nyitott és sokoldalú, akkor akár csomagolhatsz, és mehetsz is, sehol nem lesz rád szükség. Sikerének titka szokatlanul szép arcán kívül talán annak is köszönhető, hogy mindig nevet, viccelődik, és mintha egyfolytában csak a rosszaságon járna az esze. A fotózások szüneteiben például előfordult, hogy félmeztelenül szaladgált, de ha csak teheti, évődik egy kicsit a stáb tagjaival. Mindenki igazi szeretnivaló rosszcsontként emlegeti Enikőt egy-egy közös munka után.
Élete első nagy bemutatója, a Chanel-show előtt izzadt a tenyere, de bátran vállalja, hogy megszámlálhatatlan bemutatóval a háta mögött máig minden fellépése előtt rettenetesen izgul. „Attól tartok, hogy megbotlom. Egyszer már meg is történt, hogy elcsúsztam a kifutón, ami nem is csoda, emlékszem, fekete homokkal szórták fel a színpadot, azon nem is lehetett rendesen végigmenni.” A világ legfoglalkoztatottabb modellje szíve szerint a ?90-es években élne és dolgozna modellként, mint mondja: akkor még a nő volt az első helyen, amíg ma már a ruha.

Szöveg: Szűcs Péter
Fotó: Perlaki Márton
Styling: Laczkó Mónika, Tóth Ali, Virág Anikó
Stylistasszisztens: Molnár Anikó, Bojtor Panka
Smink: Titkos Bernadett
Haj: Tessa Scheffler, Tüzes Tamás – Hair Club
Ruha: Levi”s, Zara, Mango, Nanushka

A folytatást keresd a májusi Marie Claire-ben.

[Marie Claire, 2010. május]

‘),