A mi virágaink

2013. július 22.

Tehetségesek, tele vannak tervekkel, és elszántan dolgoznak azért, hogy az elképzeléseik megvalósuljanak. A jövő orvosai, balett-táncosai vagy írói lesznek. Íme a Marie Claire Virágai tehetséggondozó ösztöndíjpályázat szerencsés nyertesei, akik magazinunk támogatásával nemcsak az álmaikhoz kerültek egy lépéssel közelebb,de maguknak és a világnak is bebizonyították: jó úton indultak el.

Nagy örömünkre szeptember óta folyamatosan özönlöttek a pályázatok a szerkesztőségbe. Főszerkesztőnknek és a zsűrizésre felkért szakembereknek nem volt könnyű dolguk: tehetségesebbnél tehetségesebb lányok közül kellett kiválasztaniuk az egyes kategóriák legígéretesebbjeit, a hét legjobbat.
Reméljük, azok, akik most nem nyertek, nem keserednek el, hiszen a pályázatírással fontos ismeretekre tehettek szert, amelyek a segítségükre lehetnek a jövőben is. A kiváló eredmények számbavétele és a tervek papírra vetése során pedig volt honnan önbizalmat meríteni, valamint erőt a folytatáshoz. Mi mindenképp erre biztatunk mindenkit.
Következzenek kategóriánként a győztesek, az a hét lány, akiket a Marie Claire zsűrije a legjobbnak ítélt, és akik elnyerték az egyenként 500 ezer forintos ösztöndíjat és egy odaadó „keresztanya” támogatását. Gratulálunk!

ÍRÁS
Nyertes: Evellei Kata (22)
Keresztanya: Tóth Krisztina író
Kata írásra született. 13 éves kora óta az irodalomnak él, verseket, novellákat ír, pályázatokon és irodalmi esteken vesz részt, folyóiratokban publikál. 2003-ban és 2004-ben első helyen végzett az Arany János irodalmi versenyen. Jelenleg az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar mesterszakos hallgatója. A nyeremény segítségével szeretné kiadni az első verseskötetét. „Ez a legfőbb vágyam. Emellett szeretnék részt venni az Íróakadémia és az egyetem kreatívírás-kurzusain.” Ami pedig a hosszú távú terveket illeti, „talán a novelláimból is összegyűlik egy kötetre való.” Kíváncsian várjuk.

TUDOMÁNY
Nyertes: Győri Júlia (21)
Keresztanya: Szépszó Gabriella meteorológus
Kislányként arról ábrándozott, hogy „rajzfilmrajzoló” lesz, később mégis az orvosi hivatást választotta – most harmadéves a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán, nyaranta pedig egészségügyi segélykörúton vesz részt Erdélyben. Mindemellett arra is marad ideje, hogy versenyszerűen sportoljon: 13 éve szinkronúszó. Leghőbb vágya, hogy a 2010–11-es tanévet Floridában tölthesse, ahol neves orvosok és kutatók mellett dolgozhatna. „A lehetőségem megvan, hogy Amerikában tanuljak, de anyagi okok miatt le kellett volna mondanom erről. Most azonban kinyílt egy kapu. Nagyon hálás vagyok érte.” Júlia kint elsajátíthatja az informatikus grafika csínját-bínját is, tudását később animációs kutatófilmek készítésénél szeretné kamatoztatni. Ezzel pedig egyszerre két vágya is teljesülne: orvos és „rajzfilmrajzoló” lenne egyszerre.

ÉNEK-ZENE
Nyertes: Hoffmann Eszter (19)
Keresztanya: Miklósa Erika operaénekesnő
„Számomra a zene lehetőség, hogy kiteljesítsem és megvalósítsam önmagam” – mondja Eszter, aki kilencéves kora óta a klarinét szerelmese. „Van valami végtelenül csodálatos a zenélésben. Egyenesen a szívünkhöz, a lelkünkhöz szól.” Eszter szép eredményekkel büszkélkedhet, 2006-ban például a IV. Nemzetközi Klarinétversenyen második lett. Ahhoz azonban, hogy a gimnázium után se kelljen abbahagynia a zenélést, óriási szüksége van egy saját hangszerre – amit eddig használt, azt az iskolától kapta. „Most végre teljesül az álmom. Csodálatos lesz az új hangszeremen zenélni, alig várom már!”

TÁNC
Nyertes: Pisla Artemisz (22)
Keresztanya: Volf Katalin balerina
„A tánc a mélyen megbúvó érzelmek és a bennük rejlő szépség közvetítéséről szól. Számomra a kiteljesedést jelenti” – mondja Artemisz, aki három éve az Operaház kartáncosa. Elsőévesként máris megkapta az egyetemes balettirodalom legnehezebb szerepét, Pas de Trois-t táncolt A hattyúk tavában, 2008-ban pedig elnyerte az Év Kartáncosa díjat. „Fejlődni szeretnék, elérni a képességeim határát, és ha ez sikerült, mindig egy kicsit meghaladni azokat.” Jelenleg a legnagyobb vágya, hogy kijusson a Várnai Nemzetközi Balettversenyre, amely a legnívósabb megmérettetés a balett világában. „A pályázattal nagyszerű lehetőség nyílt előttem, amely lehetővé teszi, hogy újabb tapasztalatokat szerezhessek.” Artemisz már el is kezdte a felkészülést, ebben kedvenc mesternője és példaképe, Volf Katalin támogatja.

SZÍNHÁZ- ÉS FILMMŰVÉSZET
Nyertes: Tóth Anikó Dóra (24)
Keresztanya: Udvaros Dorottya színésznő
Dóra a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának filmelmélet-filmtörténet és esztétika szakos hallgatója. Tudományos kutatómunkát végez, több filmet készített, sőt forgatókönyvet is írt. Tavaly megkapta a köztársasági ösztöndíjat és a Tempus ösztöndíját Sienába. „3D-animációs technikákat szeretnék tanulni. A Marie Claire segítségével részt vehetek a Mersharray Digitális Média Iskola számítógépes grafikai képzésén. A technikai tudás megszerzésével pedig közelebb kerülhetek az álmomhoz.”  

SPORT
Nyertes: Wirtz Melinda (22)
Keresztanya: Stefanek Gertrúd világbajnok tőrvívó
Melinda 17 éve versenyszerűen úszik: eleinte hagyományos, majd uszonyos és búvárúszóként lépett többször is a dobogó tetejére. Országos csúcstartó, harmincszoros magyar bajnok, tavaly pedig nyolcadikként ért célba a sportág legrangosabb versenyén, a világjátékokon. Ahhoz azonban, hogy a jövőben is felvehesse a versenyt a profi, külföldi vetélytársakkal, a legkorszerűbb eszközökre (uszonyra, úszóruhára) van szüksége. Az ösztöndíjat ezért erre, illetve a nemzetközi versenyek nevezési díjaira szeretné fordítani.

KÉPZŐ-, IPAR- ÉS FOTÓMŰVÉSZET
Nyertes: Érmezei Lili Zoé (23)
Keresztanya: Csoszó Gabriella fotóművész
Legszívesebben embereket fotóz. „A fényképezés által mindig változó, izgalmas karakterekhez kerülök közel” – mondja. Negyedéves a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, két éve pedig a Magyar Képzőművészeti Egyetem intermédia szakára is felvették. Álma egy kiállítás megrendezése, amelynek középpontjában a női szépség újrafelfedezése áll. Képein telt modelleket a reneszánsz festményekhez hasonló módon ábrázolna, műtárgyminőségben. „Hiszem, hogy minden nő széppé válik azáltal, hogy a szemlélő miként néz rá. Egyfajta felfedezésről van szó, a megfoghatatlan, definiálhatatlan szépség felfedezéséről.”

A zsűri tagjai (balról jobbra):

Veszelszki Ágnes
Az ELTE BTK Mai Magyar Nyelvi Tanszékének kutatója és tanársegédje

Lázár Eszter
Művészettörténész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Elméleti Tanszékének oktatója

Dr. Lénárt Ágota
Sportpszichológus, tanszékvezető. Az olimpikonok lelki felkészítésével foglalkozik

Szöveg: Jaksa Petra
Fotó: Békefi Dóra, Erdőháti Áron
Styling: Molnár Anikó
Smink: Békefi Zsóka, Gurics Krisztina
Ruha: Chantall, Je Suis Belle, New Yorker, Six, Reserved, Nanushka, H&M, Sonia Rykiel for H&M, Buffalo, Tamaris

[Marie Claire, 2010. március]

‘),