Frankó-Csuba Dea – Oszd meg, és lassíts

2013. július 22.

Itthon is léteznek világhírű vállalatok, a KÜRT Zrt. például ilyen. A név ráadásul még szebben cseng, amióta a KÜRT Akadémia – a legnagyobb nevekkel karöltve – megnyitotta kapuit. Az intézményvezető, Frankó-Csuba Dea szerint az online káoszt igenis lehet uralni, ő már csak tudja: Ferrari-pilóta és jógaoktató egyben.

Kívülről vadregényesnek tűnik egy ilyenultramozgalmas munka. Belülről?
Néha vad, néha regényes. Vannakesték, amikor hazamegyek, és arra gondolok, hogy ez így nem mehet tovább. Aztánhajnalban felébredek, megrohan ezer ötlet, és alig várom, hogy reggelfolytathassam. Persze az egész csak azért tud így működni, mert szuper acsapat, akikkel dolgozom. Négyen állunk a történet középpontjában, négy nő.Nemcsak kollégák, de barátok is vagyunk – így a legnehezebb helyzet iskönnyebben megoldható.
Kikből áll az iskola célközönsége?
Képzésenként másokból. Két nagyterülettel foglalkozunk: informatikával és üzlettel. Ezen belül lehetkarakterizálni, kik jelentkeznek például egy online kommunikációs, egysmartmobile vagy mondjuk egy etikushacker-képzésre. Az induláskor az volt avágyam, hogy egy olyan iskolát építsünk, amely maga az intellektuáliskalandtúra. Egy valóban inspiráló, friss és lendületes közegről álmodtam ebbena megrekedt gazdasági helyzetben. Úgy érzem, hogy amit mi csinálunk, az azoktatás jövője. A KÜRT Akadémia egy interaktív, közösségi és életszagú tér,amely valóban a tudás megosztásáról szól.
Nem olcsók ezek a képzések. Mi kerüljön mérlegrea döntés előtt?
Évről évre igyekszünk a friss ésfontos témákat terítékre tenni, de az iskolánk ennél sokkal többről szól. Atanáraink a hazai gazdasági és tudományos élet legjobbjai. Aki beiratkozikbármelyik képzésünkre, és csatlakozik a programunkhoz, az megismerheti agazdasági élet számos értékes tagját. Dinamikusan vannak összeállítva aprogramok, kezdők és profik számára is izgalmas és kihívásokkal teliaz iskola. És közel sem ér véget azzal, hogy a hallgatók átveszik adiplomájukat…
Foglalkozása: etikus hacker. Ez tényleg egylétező szakma?
Bizony. A cégek célirányosan keresikőket, mert a biztonság mindenkinek létkérdés. A jó- és rosszindulatútámadó között nagy a különbség. Mindkettő a rendszerek sérülékeny pontjaitkeresi, de az egyik azért, hogy megerősítse a gyenge pontokat, a másik pedigazért, hogy visszaéljen azokkal. Hozzánk csak a legmegbízhatóbbak kerülhetnekbe. A képzés indulása előtt mindenki komoly biztonsági átvilágításon esik át.És egyre nagyobb presztízsnek örvend ez a diplománk, de a többi képzésünket issikertörténetek övezik – amelyek persze mindig a végzett hallgatókon múlnak.
Nőket milyen számban találni a jelentkezőkközött?
Az online kommunikációs területenkifejezetten dominálnak, a smartmobile képzésen a férfiak vannak többen. Ahackerképzésben a nők kuriózumnak számítanak, de minden évfolyamban akadlegalább egy. A férfi csoporttársak ezt nagyon szokták értékelni.
Neked mi volt 2012 emblematikus eseményevagy nagy tanulsága?
A munka mellett jógát oktatok. Atavalyi év legfontosabb feladata számomra az volt, hogy ezt a hihetetlenülgyorsuló világot, amelyben élek, lelassítsam, és befelé figyeljek. A munkámkörülbelül arról szól, hogy ülök egy Ferrariban, tövig nyomom a gázt, és egyrecsak gyorsítok. Közben pedig mégiscsak észnél kell lennem, figyelnem kellmagamra, foglalkoznom kell a családommal, a kutyámmal, időt szánnom más fontosdolgokra is… Az előző év nagy kihívása az volt, hogy egyensúlyt teremtsek azéletem színpadai között. Mindennap van két óra, ami csak az enyém – ebben nemkötök kompromisszumot.

Szöveg:
Fiáth Marianna
Fotó: Bende Tamás

‘),