Palya Bea és Szalóki Ági

2013. július 22.

A két lány több mint tíz éve énekel és barátkozik. Ági Hallgató című munkája az év dzsesszalbuma lett tavaly, az idei év gyermeklemeze pedig a Cipity Lőrinc. Palya Beát esélyegyenlőségi nagykövetnek választották, és tavasszal egy francia kiadónál jelent meg negyedik szólólemeze. A Palya Bea Quintett mellett vendégzenészek és Szalóki Ági is ott volt a Művészetek Palotájában tartott lemezbemutatón…


Ági Beáról

„Bea nekem sokkal több mint barátnő, ő az egyik »női szerelmem«. Vele találkozni mindig öröm, mert annyi energia van benne, hogy szinte süt belőle az életszeretet. Mindkettőnkben van játékosság, és mindkettőnknek nagyon fontos a szerelem. Közös az is, hogy benne is és bennem is van cigány vér. Azt is együtt döntöttük el, hogy ha arra kerül a sor, akkor mindketten az otthon szülést választjuk. Egészen másképpen dolgozunk, Bea bármilyen testi-lelki állapotban a maximumot nyújtja a színpadon. Igazi profi, aki tudatosan és szenvedélyesen éli az életét. Minden lemezét aprólékosan és nagyon hosszú ideig készíti. Amikor először meghallgattam a Pszichét, akkor értettem meg, hogy miért volt transzban, amíg készült az a lemez. Bea ugyanis szívvel-lélekkel készül egy-egy munkára. Mindenféle jóval kell töltekeznie, hogy átadhassa a közönségnek azt, amit igazán szeretne. Sokat járunk a Margitszigetre, Bea fut, napfényt szív magába, és macskákkal barátkozik, de olyan is van, hogy csak leülünk, és egyszerűen átbeszélünk egy egész napot.”

Bea ágiról

„Az egyik legjobb énekes, akit ismerek. Hihetetlenül kifinomult és muzikális. Amikor mesél, olyan, mintha filmet néznék, és úgy érzem, minden történetének a szemtanúja voltam. Tizenkét éve láttam énekelni egy táncháztalálkozón, ahol mindketten felléptünk. Szívszorító és tiszta hangot hallottam, teli gyermeki ártatlansággal és mély szomorúsággal. Annyira ismerősnek tűnt az egész… Azonnal barátok lettünk, és sok tekintetben közös sorsunkat éjszakákon át beszéltük, énekeltük ki a Tütü Tangó Bárban. Másképpen dolgozunk, teljesen különbözőek az energiáink, de éppen ettől lesz izgalmas, hogy mi születik egy-egy azonos alapanyagból, ha ő nyúl hozzá, és mivé formálódik akkor, ha én. Ági remekül főz, a brokkolis csirkéje a kedvencem. Hozzá amúgy is olyan jó megérkezni. Az otthonában és körülötte minden olyan, mint ő. Ez az aura egyszerre melegfészek-érzés, de néha egzaltált, szél kavarta nyugtalanság és magába szippantó őrület is. A legjobb az, hogy minél többet beszélünk, annál több a mondanivalónk egymás számára…”

Szöveg: Szűcs Péter
Fotó: Sárosi Zoltán
Styling: Sági Ildikó
Haj: Szalamonidesz Alex – Zsidró Szalon

‘),