Tőle szebb a mozdulat

2013. július 22.

Czár Gergő idén az évad legjobb férfi táncosa. A főszerepek mellett még koreográfusasszisztensként is dolgozik. Annyira szerencsés alkat, hogy akkor sem hízna el, ha nem táncolna.

A balettos tapasztalatom kimerül egy négyéves kori élményben, amikor tejfölösdobozok között kellett ugrálnom egy bordásfal előtt. Abba is hagytam, köszi, nem így képzeltem el. De amikor a fotózáson Gergő megmutatja, hogyan tartsam a kezem, a csípőm, a lábam, olyan kedvesen és meggyőzően teszi, hogy szerintem pár hét, és simán menne A hattyúk tava. Ezt a képességét ismerhette fel Juronics Tamás is, amikor koreográfusasszisztensnek kérte fel őt. „Van szemem a technikai javításokhoz, a duetteknél például látom, mitől lesz szebb, biztonságosabb egy mozdulat.” Gergő jó tanuló volt, nyelviskolába járt, a történelem izgatta a legjobban, akkoriban jogi pályára készült. De a gimnáziumban „zombiállapotban” volt, viszont ha néptáncra mehetett, újra elevennek érezte magát. Ezért jelentkezett át a pécsi művészeti iskolába, onnantól kezdve pedig kinyílt a világ. 19 évesen már szólót táncolt a Pécsi Balettnél. „Sokkoló élmény volt. Tizenévesen a legnagyobbakkal egy színpadon… A próbákon úgy éreztem, meghalok, falfehéren lihegtem, de Raza Hamadi koreográfus nem hagyta, szaladt mögöttem, ütötte a hátamat, hogy nem jó, nem elegáns, húzzam ki magam.” Ilyenkor mi segít? – kérdem. „Azok a mondatok, amelyeket az iskolában hallottam. Csodás tanáraim voltak, tőlük tudom, hogy olyan nincs, hogy egy táncos nem tud valamit megcsinálni, maximum nem gyakorolta ki rendesen.”
A balettben a lányokról az önsanyargatás jut eszembe, napi egy joghurt és guggolás sírásig. „Attól függ, hol. A kortárs szakma toleránsabb, sőt van, ahol direkt nem táncos alkatú lányokkal dolgoznak, hogy a tánc általános érvényéről legyen szó. Nálunk, Szegeden nincs önkínzás. Mindenki figyel magára, de a lányok nőiesek, szépek, formásak. Így a jó. Én meg szerencsére apám alkatát örököltem, bármennyit eszem, nem hízom el. Ha egy évig nem táncolnék, akkor se.” Amikor épp nem táncol, akkor zenemániás, imád koncertekre járni. „Rock, metál, dzsessz, funky.” Továbbá dobol, afrikai és arab hangszereken is játszik. Idén ő az évad legjobb férfi táncosa. „Egy nagyon húzós időszakban tudtam meg. Éppen havi 22 estét táncoltam, folyton próbáltunk, tréningeztünk. Nem vártam a díjat, és emiatt egészen meghatott. Ez fontos szakmai díj. Hab a tortán. Nem – inkább cseresznye a habon.”

Szöveg: Winkler Nóra
Fotó: Trunkó Bálint
Smink: Békefi Zsóka

‘),