Pénteken költjük a legtöbb pénzt – de ma nem!

A Ne vásárolj semmit! nap célja nem az, hogy az emberek lemondani kényszerüljenek megszokott dolgaikról, hanem hogy legalább ezen az egy napon gondolkodjanak el azon, hogy a túlfogyasztás milyen káros következményekkel jár.

A Ne Vásárolj Semmit! napot tíz évvel ezelőtt tartottak először, idén pedig a világ több mint hatvan országából több százezer ember részvételére számítanak. A kezdeményezés arra hívja fel a figyelmet, hogy óriási a fejlett világ túlfogyasztása, a feleslegesen megvásárolt termékek előállítása pedig hosszú távon fenntarthatatlan mértékben veszi igénybe környezetünket. Az előállító ipar nyersanyag- és energiaigénye és a csomagolásokból keletkező szemét mennyisége az ökológiai katasztrófa súlyosbodásának első számú okai lettek. Bár hazánkat nem tartjuk gazdag országnak, a WWF ökológiai lábnyom felmérése megmutatja, hogy ha a világon minden ember úgy élne, mint egy átlag magyar, ahhoz is 3 földbolygóra lenne szükség.

A TVE – Tudatos Vásárlók Egyesülete Magyarországon november utolsó péntekén rendezi meg a vásárlásmentes napot. A szervezők választása azért éppen péntekre esett, mert az elmúlt évek statisztikai adatai szerint a magyarok pénteken költik a legtöbb pénzt, ekkor indulnak vásárolni. Az sem véletlen, hogy a karácsonyi vásárlási láz előttre időzítik, hiszen az ünnepek előtt könnyebben a zsebünkbe nyúlunk. Az egyik legnagyobb hazai áruházlánc adatai szerint előző év decemberében üzleteikben 845 tonna szaloncukor, 673 ezer Mikulás csomag és több, mint 2 millió darab figurás édesség került a magyarok kosaraiba. Az előrejelzések szerint idén karácsonykor is fejenként átlagosan 40 ezer forintot készülünk az ünnepre költeni.

Bár a világméretű kezdeményezés konkrét gazdasági hatásai nem igen mutathatók ki, az egy napos vásárlási böjt inkább szimbolikus lépés, mint konkrét megoldás a környezeti és társadalmi problémákra. A Ne Vásárolj Semmit! nap célja nem az, hogy az emberek lemondani kényszerüljenek megszokott dolgaikról, hanem hogy legalább ezen az egy napon gondolkodjanak el azon, hogy a túlfogyasztás milyen káros következményekkel jár.