Férfiak a nőkért

Az Avon és a NANE közös kampányának különlegessége az, hogy bár a nők elleni erőszak felszámolásáról szól, de a férfiakat szólítja meg.

A NANE Egyesület évek óta elindítja 16 Akciónap elnevezésű kezdeményezését, melynek célja a nők elleni erőszak minden formájának eltörlése. A program a Néma Tanúk felvonulással kezdődik, amelyet idén november 23-án, szombaton rendeztek meg. A közel 150 résztvevő transzparensekkel vonult végig Budapest utcáin, így emlékezve az elmúlt év nőáldozataira. Hazánkban minden ötödik nő érintett, hetente egy nő, havonta egy gyermek hal bele a bántalmazásba. A kampány zárónapja szimbolikusan december 10. az Emberi Jogok Nemzetközi Napja, amely kifejezi, hogy a nők elleni erőszak az emberi jogok súlyos megsértése is egyben.

Az Avon Foundation For Women alapítványa idén világszinten elindította Speak Out Against Domestic Violence elnevezésű kezdeményezését. Céljuk szintén a családon belüli bántalmazás elleni fellépés támogatása figyelemfelhívással, tájékoztatással és segítő programokkal. Az Avon és a NANE közös kampányának különlegessége az, hogy bár a nők elleni erőszak felszámolásáról szól, de a férfiakat szólítja meg. A cél az, hogy felhívják figyelmüket a küzdelemben játszott aktív szerepükre, arra, hogy nem hunyhatnak szemet elkövető férfitársaik viselkedése felett, és szükség van rá, hogy nyíltan kifejtsék álláspontjukat. A bántalmazott nők sokszor nem csak bántalmazóiktól félnek, hanem a társadalom elítélő véleményétől is.

A kampányhoz csatlakozott több közéleti szereplő, köztük Geszti Péter, Kiss Gergő és Nagy Ervin is, aki szintén nyíltan kiáll a nőket érő erőszak ellen. „A legfontosabb az, hogy a társadalom egy olyan támaszt nyújtson, amely meg tudja a későbbiekben védeni őket. Szerintem ez a legfontosabb feladata. Én személy szerint ezt érzem célnak” – mondta el Nagy Ervin.