Sherlock kabátja divatot teremtett – interjú Sarah Arthur jelmeztervezővel

2014. március 29.
Hogyan alakul kedvenc sorozatunk szereplőinek öltözete évadról évadra? Hogyan lesz modern egy klasszikus hősnek számító detektív a ruhái által is? Sarah Arthur a Sherlock című sorozat jelmeztervezője mesél erről.

Az első évadot követően divatba jött Sherlock kabátja. Meglepett ez a siker?

Igen, egy kicsit meglepett, de Benedict Cumberbatch annyira lenyűgöző Sherlock szerepében, hogy szerintem teljesen mindegy, mit adunk rá, ő mindennel divatot teremt. Sajátos eleganciával hordja az öltözékét. A sorozatban azonban nem a ruha a lényeg. Mi elsősorban arra törekedtünk, hogy a szereplők öltözete hangsúlyozza a karakterüket, és illeszkedjen a show hangulatához.

A sorozat sikerét követően megnőtt a divatcégek érdeklődése?

A második évad után valóban több megkeresést kaptunk neves divatcégektől, amelyek felajánlották, hogy szívesen részt vesznek a szereplők ruháinak a tervezésében. Elsősorban Benedict érdekelte őket. Az ő öltönyét egyáltalán nem márka szerint választottuk. Jóformán ez volt az első öltöny (Spencer Hart brit divattervező kreációja), amelyet ráadtunk, és mivel nagyon jól illett az alakjához és az egyéniségéhez, ennél maradtunk.

Mennyire engedheted szabadjára a képzeletedet?

Az Egyesült Királyságban a televíziós műsorok költségvetése általában igen alacsony. Ezért az a trükköm, hogy a forgatásokra magammal viszem a saját gardrób készletemet is, amelyet elsősorban a kisebb szerepeket játszó színészek öltöztetésénél használok. A jelmeztervezés költségvetését így szinte teljes mértékben a fontosabb szerepekre – jelen esetben Sherlockra, Watsonra, Mrs. Hudsonra, Lestrade-re, Mycroftra, Moriartyra és Irene Adlerre tudom költeni. Ebben a sorozatban nagyon konkrét utasítások alapján dolgoztam, és közben folyamatosan egyeztettem a sminkesekkel, a díszlettervezőkkel, a producerekkel, a rendezőkkel és persze a színészekkel.

Benedict ruhamérete változott a sorozat forgatása során?

Jelentősen nem. Amikor a második évadon dolgoztunk, Benedict épp Frankensteint játszotta az angol Nemzeti Színházban, és ehhez a szerephez magára kellett szednie néhány kilót, de nem túl sokat. Szerencsénkre Benedict nagyon odafigyel magára: egészségesen étkezik, és ügyel az alakjára, ezért a harmadik évadra teljesen visszaállt az eredeti súlya. A harmadik évadban forgattunk néhány múltban játszódó jelenetet is – ennél többet erről nem árulhatok el – és ezekben a jelenetekben Sherlock az első évadbeli ruháit viselte, minden gond nélkül – egyébként Martin is.

Benedict jól érzi magát Sherlock ruháiban?

Nekem úgy tűnik, hogy igen. Benedict is észrevette, hogy a Spencer Hart tervezte öltöny nagyon illik hozzá, és most már civilben is sokat hordja ezt a márkát. A divatcég is boldog, hogy ilyen remek színész reklámozza a termékét. Kifejezetten jó érzéke van az öltözködéshez: tudja, hogy mi megy a stílusához, és szeret jól kinézni. Szerencsére Martinnal is ugyanez a helyzet. Rengeteget számít, ha valakit érdekel az öltözködés.

Mary, Watson felesége milyen ruhát fog hordani?

Mary stílusában a modern és a vintage hangulatot ötvöztük. A Mary-t alakító Amanda Abbington különleges szépség, megjelenése a századforduló hangulatát idézi, de egyúttal nagyon modern is, ezért illik hozzá ez a stílus. A haja rövid az alakja sudár és törékeny. Nagyon élveztem a ruhatárának az összeállítását, és szerintem ő is.

Amikor a kezdet kezdetén a tervezésbe fogtál a forgatókönyvírók elmondták előre, hogy nekik milyen elképzeléseik vannak a jelmezeket illetően?

A forgatókönyvben sok utalás található a szereplők ruházatával kapcsolatban, de alapvetően rám bízták a tervezést. Szabad kezet kaptam. Munkám során nekem elsősorban a színészekre kellett odafigyelnem. Ha a színész jól érzi magát a jelmezében, sokkal hitelesebb az alakítása. A ruhapróbák során az előre kiválasztott ruhákból mindig együtt válogatjuk ki a legmegfelelőbbeket. Néha bevetek valami érdekesebb darabot, alkalomadtán rábeszélem őket valamire, de ha valami nem áll jól nekik, én vagyok az első, aki nemet int a fejével. A színészek érzékenységét tiszteletben kell tartani. Minden személyiségnek, alaknak és mozgásvilágnak megvan a maga stílusa, és ehhez a jelmeztervezőnek igazodnia kell. A shownak megfelelő darabok közül az lesz a tökéletes, amelyet a színész is el tud fogadni, és kényelmesen érzi magát benne. A jelmeztervezés mindig csapatmunka. A harmadik évadban sok katonai kellék és öltözék is megjelenik majd. Ez izgalmas újdonság és nehéz feladat lesz számunkra.

Ezek szerint a színészeknek is van beleszólása abba, hogy mit viselnek. Számít, hogy tetszik-e valami nekik vagy nem.

Persze, én nagyon adok a véleményükre, hiszen ők ismerik legjobban a saját alakjukat, mozgásukat. A jó ötleteket mindig boldogan felhasználom. Általában azonban inkább ők hagyatkoznak az én megérzéseimre, megbíznak bennem. A lényeg az, hogy képesek legyünk együttműködni. A Sherlock sorozat részben azért olyan sikeres, mert az egész csapat kivételesen tehetséges emberekből áll, akik kiválóan tudnak közösen dolgozni.

Sherlock című sorozat harmadik évada március 29-től, szombatonként látható 19.10-től az AXN műsorán.