Bárki beszállhat a madarászlány tandíjába

2014. április 01.
Közösségi finanszírozással próbálja összegyűjteni a tandíjára való pénzt egy madarászattal foglalkozó magyar lány. A Skóciában élő Kovács Júlia egész életében keményen dolgozott álmai eléréséért, most azonban egy kis segítségre van szüksége.

Júlia már gyerekkora óta érdeklődött a madarászat iránt, de mint minden fiatal, sokáig keresgélt, mire rátalált útjára. Holland szakon tanult egy hazai egyetemen, majd holland és angol nyelven dolgozott telefonos ügyfélszolgálatokon, de hamar ráeszmélt, hogy többre vágyik, szeretne valami fontosat, hasznosat tenni. „2012 őszén elmentem a Bódva-völgyi Madárvonuláskutató Táborba segíteni, ahogyan azt tettem 10 éve minden ősszel. Éppen kint dolgoztam a terepen, emlékszem, az egész szinte csak egy villanás volt: a kezembe fogtam egy vörösbegyet, ránéztem és rájöttem, hogy ez az, amit nekem csinálnom kellene, amitől jól érezném magam, és amivel tennék is valamit a világért: madárvédelemmel akarok foglalkozni.”

A hazai egyetemek kínálatából nem talált megfelelő képzést, így esett a választása a skóciai Stirlingi Egyetemre, ahol egyébként is élen járnak a környezet- és madárvédelemmel kapcsolatos kutatásokban. A hirtelen elhatározástól vezérelve bele is vágott. A kezdeti lelkesedést, miszerint a skót állam állja az EU-s állampolgárok felsőoktatását, hamar letörte a tény, hogy mivel Júlia itthon már részt vett egyetemi képzésben, ez rá nem vonatkozik. Noha az első évére sikerült támogatást szereznie, mindjárt indul a második, és még nem tudja, miből fogja kifizetni.

Természetesen az első és legkézenfekvőbb lépés a munkakeresés, ezt ő sem gondolta másképp. Jelenleg is pincérnőként dolgozik részmunkaidőben, online oktat holland nyelvet és angolról fordít hollandra. Ha valakiben ezek után felmerülne a kérdés, hogy akkor minek az egész pénzgyűjtési akció, az elkeserítő válasz, hogy sajnos azért, mert a rengeteg munkaórával megkeresett pénz épphogy az önfenntartásra elég, a tandíjra már nem.

Így jött a képbe a GoFundMe nevű közösségi finanszírozással foglalkozó weboldal, ahol különböző egyéni projektekre lehet támogatást gyűjteni. Mindössze egy PayPal fiókra volt szüksége a regisztrációhoz, ami lehetővé teszi a pénz biztonságos átutalását. Jelenleg 285 fontnál tart a gyűjtés, szeptemberig összesen 2000 fontra van szüksége, hogy befizethesse tandíját. Júlia kampányt is tervez, hogy minél több emberhez eljuthasson kérése, és környezetvédelmi oldalakon is megosztja hirdetését.

A legfelemelőbb tapasztalata pedig, hogy, ha anyagi támogatással nem is, szívességekkel vagy jókívánságokkal mindenki segítette, aki csak olvasta hirdetését. „Nap, mint nap kapok kedves üzeneteket ismeretlenektől, hogy bár adakozni nem tudnak, lefordítanák a szövegemet különböző nyelvekre vagy csak szimplán minden jót kívánnak. Megmondom őszintén, ez utóbbi még sokkal többet ér, mint a pénz.”

Júlia jelenleg a már fent említett elfoglaltságai mellett részt vesz egy madarakkal kapcsolatos egyetemi kutatási projektben, illetve kilátásban van egy izlandi expedíció is. „Ha minden jól megy, nyáron Izlandra fogok utazni, hogy részt vegyek egy 11 hetes környezetvédelmi akcióban, amelynek során Izland Nemzeti Parkjait fogjuk rendbe tenni. Nagyon megtisztelő, hogy engem választottak a feladatra, ugyanakkor biztosan emberpróbáló is lesz, mivel 2,5 hónapig szinte mindig sátorban fogunk éjszakázni.”

Adományozóinak és követőinek azt ígéri, hogy ha sikerül összegyűjtenie a pénzt, rendszeres posztokkal és beszámolókkal fogja őket bevonni izlandi expedíciójának részleteibe, ugyanis Júlia számára nagyon fontos, hogy az emberek lássák, nem csak a levegőbe beszél, hanem keményen megdolgozik a céljaiért.