Átadták a Terézanyu-díjakat

2014. május 12.
Idén 320 nő osztotta meg személyes történetét a „Szeresd önmagadat jobban, mint felebarátodat!" témában az ötödik születésnapját ünneplő Terézanyu pályázaton. Átadásra kerültek a díjak is.

A tabudöntés soros állomásaként, az önelfogadás sokszor nehezen elsajátítható képességéről vagy ritkán megélt élményéről írtak a nők, és e téma is bebizonyította, hogy bőven van ok a társadalmi diskurzusra.

Amennyire ismert és szomorú statisztikai tény, hogy a magyar társadalomban a férfiak rendkívül korán halnak, annyira általánosnak tűnik a pályázatokból, hogy a nők sokszor a modern kor hősi tetszhalottjai: valósnak hitt kötelességük teljesítése, leggyakrabban családi vagy párkapcsolati, illetve egyéb önmaguknak kirótt „szolgálatteljesítés” közben éri őket a mártírhalál. Az önelfogadás korántsem vele született, sokkal inkább újjászületett képesség lehet, aminek elsajátításában támogatni kell a nőket. A május 9-ei díjátadó fényét külön emelte, hogy soha még ennyi díjat a Terézanyu pályázatok történetében nem osztottak ki: idén 12 győztes nő között, összesen közel 700 ezer forint értékű díj talált gazdára. A 2010-ben Rácz Zsuzsa író által alapított díjat négy éve a Richter Gedeon Nyrt támogatja.

A Rácz Zsuzsa írónő által alapított Terézanyu Klub és a Richter Gedeon Nyrt. közös pályázatának zsűrije idén megújult. Dobó Kata színésznő, Dr. Seres Andrea nyíregyházi szülész-nőgyógyász, D. Tóth Kriszta újságíró, író, az UNICEF új magyarországi nagykövete és Pásztor Anna énekesnő, az Anna and the Barbies zenekar népszerű frontasszonya mellett természetesen a két házigazda foglalt helyet a zsűriben: Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője és Rácz Zsuzsa író. Idén 12 pályázó vehetett át díjat.

„Halálom után 15 évvel” – kezdődik a fődíjas R. Kelényi Angelika története. Írása egy testileg, lelkileg, és anyagilag egyaránt megnyomorító kapcsolat szó szerint is életveszélyes történetét meséli el, az elfojtott fájdalmaktól, egy kórházi felismerésen át, a boldogító újrakezdéséig. Ahogy maga írja: „Megismertem az adni és kapni örömét, a szeretet valódi meghittségét, a nyugalmat és a túlzott kompromisszumoktól és elvárásoktól mentes kapcsolat szépségét.” A második helyezést elért Balogh Éva lelkésznő vallomásában tiszteletreméltó bátorsággal ír arról, hogy miként indult el a szorongásaiból és bűntudatából kivezető ösvényen, vállalva azt a véleményét is, hogy az, amit évszázadok óta Anyaszentegyháznak neveznek, bizony néha „mostohaként bánik a lányaival”. A harmadik díjjal két szerzőt is honoráltak, megosztva. Gáspár Adrienn egy fürdőszobai tükör előtt leltárt készítő, öniróniával is teli, önmagát 40 éves koráig csak „láthatatlannak” tituláló, autoimmun betegségben szenvedő nő történetét osztotta meg, míg Richter Anikó, alias Anima, egy társfüggéséből felébredő özvegyasszony fájdalmasan szép írásával érdemelte ki a díjat.

A Richter Gedeon Nyrt. különdíjasa Fejes Szonja lett, aki Boldogság című írásában azt meséli el megindítóan, hogyan hagyta rá édesapja, a halálos ágyán, élete legfontosabb üzenetét: „Nem önzés, ha nem mások álmainak beteljesítése a cél, hanem a sajátomé. Nem kell áldozatnak éreznem magam ez életemben. Ha foglalkozok a saját boldogságommal, az azoknak is jó, akiket szeretek…”

A Nők Lapja Psziché különdíját Fejes Ágnes kapta. Ő, a harmadik, nem tervezett gyerekét is vállaló anyaként őszintén ír arról, hogy a továbbtanulás néha nem csak a berozsdásodott agytekervények újraolajozására hasznos, de az önmagunkra fordított idő és figyelem ideális terepe is lehet. Olyannyira, hogy egy Isten háta mögötti kis faluban, akár még nőklub is nőhet belőle!

Az idén másodszor díjazott Csendtörők kategóriában a párkapcsolaton belüli testi (szexuális) erőszak egyik legsúlyosabb és legkevésbé megértett formája jelenik meg, Stoffer Abigél nyertes írásában. Szintén másodszor adnak Örökifjú díjat is, olyan nők egyedülállóan gazdag élettörténetének megismertetésére, mint az idei egyik legidősebb és egyben legvagányabb pályázóé, a 70 éves Pásty Júliáé. A Törzspályázó kategória győztese Kollárik-Nemes Mónika lett, akinek az őt soha el nem fogadó édesapja iránti görcsös megfelelési kényszerét kellett örökre felszámolnia. Az idén először megszületett Hétköznapi Hősnők díja Legáth Tibornét illette meg, aki egy súlyos betegség igazi túlélőjeként küldte be írását.

Végül, de nem utolsó sorban, a legfiatalabbak is ismét megmutatták, nekik is megvan a saját történetük, a nekik szóló, idei kérdésre: „Miből tudom, hogy bejövök egy srácnak?” A Richter IntimZóna.hu különdíjat a határon túlról érkezett, 17 éves Marcutiu-Rácz Dóra vehette át, míg a Terézanyu Pályázat médipartnerének, a Csajok és Pasik, a legnagyobb magyar társkereső különdíját a 18 éves Törék Eszter érdemelte ki.