Instagram: te csodás magyar táj

2014. június 20.
Péntekenként visszatérő rovatunkban egy olyan magyar Instagram usert mutatunk be nektek, akinek fotói eszünkbe juttatják, milyen szép hely is Magyarország.

Ezen a héten egy titokzatos magyar lányt szeretnénk nektek bemutatni, akinek profiljára véletlenül találtunk. A nevén és csodás tájképein kívül semmit nem árul el magáról. Nincs több ezer követője, viszont egy-egy képét több százan lájkolják, és nemegyszer olvashattunk már dicsérő szavakat a kommentek között – még akár külföldi fotósoktól is. Megkerestük hát Nórát, hogy kicsit jobban megismerhessük, ha már végérvényesen beleszerettünk képeibe.
Nóra egyébként Nagykanizsán él, 36 éves és egy helyi nonprofit szervezetnél dolgozik, ahol Európai Uniós projektek szakmai koordinálása a feladata.

„Az Instagramot közel egy éve használom intenzíven – meséli. – Külföldön élő barátnőm szólt, hogy töltsem le az alkalmazást. Megtettem, de igazából nem foglalkoztam vele. Majd egy utazást követően közel egy éve felkerült az első képem. Még akkor sem gondoltam, hogy egyszer aktív felhasználó leszek. Tetszett, hogy rengeteg jobbnál jobb fotót láthatok a világ minden pontjáról. Kezdetben csak külföldi oldalakat látogattam, nagyon sok ember munkáját ismertem meg az Instán keresztül. Magyarokkal nem is „találkoztam”, csupán pár hónapja kezdődtek az első hazai követések.”

„A fényképezés számomra teljesen ad hoc jellegű. Ha meglátok valamit, a telefonom nálam van, és már fényképezek is. Ha épp vezetek, és útközben veszek észre egy számomra érdekes dolgot, képes vagyok megállni egy-egy fotó kedvéért. Vagy csak beülni az autóba és elindulni, hogy elkapjak valahol egy naplementét. Nem tervezek előre, nincsenek beállított fotóim. Igyekszem nyitott szemmel járni, és meglátni a dolgokat a maguk valójában. Vagy csak hagyom, hogy ők találjanak meg engem (például a fotózás közben előttem váratlanul elrohanó kutya). Bizonyos dolgok mellett nem tudok elmenni. Nincs konkrét témám, de kifejezetten szeretem a természetfotózást. A természet közelsége feltölt, egy kicsit kiszabadít a mindennapos rohanásból.”

„Rengeteg fotóm van, de a képeim szigorú szűrőn mennek keresztül, túlságosan kritikus vagyok magammal szemben. Talán ez az oka, hogy nem minden nap töltök fel képet az Instagramra.”

„A fényképezés számomra hobbi, a megismételhetetlen pillanatok megörökítése. Márpedig a természet nagyon gyorsan változik. Ez az, ami inspirál. Az persze külön öröm, ha másoknak is tetszenek a képeim, ez megerősít abban, hogy továbbra is megosszam őket. Ahogy élmény nekem is, hogy mások – akár amatőr, akár profi fotósok – gyönyörű fotóit nézhetem a világ minden tájáról, úgy nekem is megtiszteltetés, ha kedvelik a képeimet. Sok pozitív visszajelzést kapok, ami nagyon jól esik. Volt, hogy hetekig nem tettem fel képet és több üzenetet is kaptam, amelyben a hogylétemről érdeklődtek az emberek, és minden rendben van-e, mert hiányoznak a képeim. Ezek nagyon jó dolgok. Arra késztetnek, hogy továbbra is adjak a képeimből.”

„Néha elkalandozom, hogy szívesen foglalkoznék ezzel komolyabban. Akár hivatásszerűen is. Aztán ismét jön egy váratlan téma, előkerül a telefonom és már készül is az újabb fotó… A hobbi pedig hobbi marad.”

Kövesd te is @noratakacs profilját az Instagramon, ahol persze minket is megtalálsz, mégpedig @marieclarehun néven!

Kattints a fotóra a nagyobb felbontású képgalériánkért!