Jönnek a női tudósokat mintázó Lego figurák

2014. június 25.
Mostantól a tudományos érdeklődésű kislányok sem fogják magukat halálra unni a tündérkirálynős vagy balerinás Lego figurák társaságában. Jönnek a Lego női tudósai!

Nem is olyan rég kavart nagy port egy hétéves kislány levele, aki arra panaszkodott, hogy bár nagyon szereti a legendás építős játékot, hiányolja, hogy csak a férfi Lego karaktereknek van izgalmas életük és foglalkozásuk, míg a női figurák csak otthon ücsörögnek rózsaszín szobájukban, esetleg vásárolgatnak. A kislány nagyon is rátapintott arra, hogy a Lego női figuráira, melyekből eleve alig van, rendre a fentiekhez hasonló, klasszikus női nemi szerepeket osztanak, míg a férfi figurák persze hősökként, izgalmas kalandok résztvevőiként jelennek meg.

Azonban mostantól mindez megváltozik, hála egy svéd geokémikusnak és szenvedélyes Lego-rajongónak, Dr. Ellen Kooijman-nak, aki egy Lego pályázaton nyerte el, hogy megvalósítsák ötletét. Az új szériában helyet kap majd női csillagász teleszkóppal, paleontológusnő dinoszaurusz csontvázzal és egy női kémikus laborfelszereléssel. Ráadásul garantáltan nem lesz rózsaszín sem a dino, sem a csillagásznő teleszkópja. 
„Női tudósként két dolgot figyeltem meg a boltokban kapható Lego játékokkal kapcsolatosan: a férfi és női figurák aránytalan számát a férfiak javára, és a női figurák sztereotip ábrázolását.” – írta Dr. Kooijman blogján. „Ezért érdekes foglalkozású női figurák gyártását javasoltam, hogy a Lego város népe sokkal változatosabb és színesebb lehessen!” 

Kooijman ötlete 10,000 szavazatott kapott, a pályázatot hirdető LEGO Ideas weboldalán, így augusztustól már a játékboltok polcain is megtalálhatjuk a női tudósok apró figuráit.