Aranyanyu kerestetik

2014. augusztus 16.
Kik lesznek az idei év Aranyanyui, kik kapják a kétszázezer forintos pénzjutal-mat és a Richter Aranyanyu Díjjal járó elismerést? Mostantól szeptember 21-ig lehet jelölni a környeztünkben élő, értünk, gyermekeinkért, barátainkért, közösségünkért nap mint nap sokat tevő orvosnőket, pedagógusokat vagy egész-ségügyi szakdolgozókat. November elején mutatjuk be a www.aranyanyu.hu weboldalon a nagyközönségnek a 12 döntős Aranyanyu portréfilmjét és novem-ber 20-án derül ki, hogy közülük kik vehetik át a díjakat.


Aranyanyu díj – idén is

A 2011-ben Rácz Zsuzsa írónő és a Richter Gedeon Nyrt. által létrehozott, Magyarországon egyedülálló és hiánypótló kezdeményezés mára bizonyítottan elérte célját: a zsűri eddig 21 rendkívüli nőt részesített elismerésben kitartó, szívvel-lélekkel végzett, mások számára is példaértékű munkájáért.

Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője elmondta, hogy az elmúlt három év alatt a Richter Aranyanyu Díj – aminek a legfontosabb missziója a nők önbe-csülésének növelése, a hétköznapi hősök elismerése – a cég társadalmi felelősségvállalásának egyik leglényegesebb eleme lett.

„Amikor útjára indítottuk a Richter Aranyanyu Díjat, titkos vágyunk volt az is, hogy a díjazottakkal egyéb kapcsolódási pontokat is találjunk. Ma már több olyan Aranyanyunk van, akivel megtaláltuk az együttműködési lehetőséget. Ez nem volt nehéz feladat, hi-szen egészségügyben és oktatásban dolgozó nőket díjazunk, és ez a két terület a Richter Gedeon Nyrt. felelősségvállalásában meghatározó szerepet tölt be” – vallott az elismerés egy másik fontos és pozitív velejárójáról Beke Zsuzsa, aki zsűritagként is részt vesz a projektben.

Rácz Zsuzsa írónő, mint alapító szintén aktívan részt vesz a díjazás folyamatában, a történeteket hivatásából adódóan íróként is szemléli: „Minden jelölés egyedi és különleges, a jelöltek hivatása, sorsa egy-egy regény számomra. Büszke vagyok arra, hogy ennyi rendkívüli nő él az országban és igazi mázlistának érzem magam, hogy sokukat személyesen is ismerhetem. Igazi példaképek számomra.”

Az alapítókon kívül a zsűri tagjai: Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, Dobó Kata színésznő dr. Gyarmati Andrea olimpikon és Kriston Andrea, az Intimtorna módszer kidolgozója.

Nagy Tímea elmondta, hogy minden alkalommal lenyűgözi őt a díjazottak hivatástudata, sokat merít a belőlük áradó lelkesedésből. Szerinte már az is nagy elismerés számukra, ha jelölik őket, hiszen minden pozitív visszajelzés újabb erőt ad a folytatáshoz.

Dr. Gyarmati Andreát – nem véletlenül – az olimpiára emlékezteti a díjátadó, számára hasonlóan megható, mint a dobogón állva nézni a magyar zászlót és hallgatni a Himnuszt. A mindennapok dicső bajnokaként tekint a Richter Aranyanyu díjazottakra.

„A kezdeményezés reményt ad, hogy érdemes jónak és egyre jobbnak lenni abban, ami a hivatásunk, mert ez a munka meghozza gyümölcsét, mondjuk egy Richter Aranyanyu Díj formájában” – mondta Kriston Andrea.

Dobó Kata színésznő bevallotta, hogy hosszú ideig él a díjátadó katartikus pillanatainak emlékéből, viszi magával az emelkedett hangulatot, a szívbemarkoló érzéseket a hétköz-napokon. Sajnos zsűritagként ő nem jelölhet, pedig elmondása szerint nem telik el olyan hét az életében, amikor ne érezné azt egy-egy nővel kapcsolatban, hogy ő bizony megérdemelné, hogy Aranyanyunak válasszák!

Mit kell tennie annak, aki jelölni szeretne?

Az ajánlásokat három kategóriában várják a www.aranyanyu.hu honlapon szeptember 21-ig. Egy személyes történetben kell bemutatni a jelölni kívánt orvosnőt, pedagógust vagy egészségügyi szakdolgozót. A rövid írásban meg kell jelennie a jelölt elhivatottságának, odaadó személyiségének.

A beérkezett jelölésekből kategóriánként négy, tehát összesen tizenkét döntős Arany-anyut választanak ki. A jelöltekről portréfilm készül, ennek alapján internetes szavazással a nagyközönség dönthet arról, hogy kik kapják meg idén a díjat. Emellett a hattagú zsűri is odaítél minden kategóriában egy díjat, így összesen hatan vehetik át a novemberi díjátadón a Richter Aranyanyu Díjat és a vele járó, személyenként 200 ezer forintos pénzjutalmat.