A gyermekek ellen elkövetett erőszak félelmetes számai

2014. szeptember 15.
Az UNICEF 190 országban végzett, legújabb kutatása szerint a gyerekek ellen irányuló erőszak továbbra is ijesztő méreteket ölt. Ráadásul az eleve sokkoló számok valószínűleg még nem is fedik a valóságot, hiszen rengeteg gyerek van, aki nem mer beszélni az őt ért abúzusról.

Az UNICEF legújabb publikációja a gyermekeket ért erőszakot próbálta felmérni, és a tettek súlyát ezúttal a számok nagyságán keresztül érzékeltetni. Az egyik legmegdöbbentőbb adat szerint a 20 év alatti lányok közül minden tizedik gyereket kényszerítettek már szexuális aktusra, vagy kellett átélnie a szexuális zaklatás más formáját.

Sajnos valószínű, hogy a valóság még ennél is szörnyűbb, hiszen egyrészt sokan nem mernek beszélni a bántalmazásokról, erőszakról, vagy ami még rosszabb, sokan fel sem mérik, hogy ilyennek egyáltalán nem szabadna megtörténnie velük. Így van ez például a törvény szerint házasságban élő kamaszlányokkal: a felmérések szerint minden harmadik fiatal lánynak érzelmi, fizikai, vagy szexuális bántalmazást kell elszenvednie férjétől, azonban a lányok ezeket gyakran a férj jogának és a házasság természetes velejárójának tartják, amit el kell tűrniük.

Az UNICEF szerint az erőszak megfékezéséhez először is azon a hozzálláson kell változtatnunk, amivel az ilyen esetek felé fordulunk. Indiában a szexuális zaklatás és az erőszak szinte mindennapos az utcákon, ráadásul 2011-ben a nemi erőszak áldozatainak körülbelül 10%-a tizennégy év alatti kislány volt. Ezek az esetek sokáig csak egy újabb tragédiát jelentettek, ami ideig-óráig tartott csak számot a hatóságok, a média vagy egyáltalán a helyi közösségek érdeklődésére, de lassanként ez a felfogás kezd átformálódni, az emberek nem hajlandóak már szemet húnyni az ilyen esetek felett és hosszútávú megoldásokat akarnak.Májusban, miután két fiatal lányt megerőszakoltak és felakasztottak egy fára Uttar Pardesben, a helyi lakosok összegyűltek a fa alatt és addig ültek ott némán, nem engedve hozzáférést a holttestekhez, míg a tetteseket – két rendőrt – le nem tartóztatták.

Anthony Lake, az UNICEF munkatársa szerint bármennyire is kényelmesebb ilyenkor elfordítani a tekintetünket, szükség van ezekre az adatokra, hogy szembesüljünk a sokkoló valósággal: „Ezek kényelmetlen tények, amiket egyik kormány vagy szülő sem szeretne látni. De muszáj szembenéznünk a valósággal, amit ezek a statisztikák reprezentálnak… soha nem tudjuk megváltoztatni az emberek felfogását, amíg a gyerekek elleni erőszak normális is megengedett.”