A thai ladyboyok mindennapjai

2014. december 16.
Az egzotikus Thaiföld híres-hírhedt úticél azok számára is, akik szexuális kalandokat keresnek, vagy éppen csak kíváncsiságból szeretnének belesni az erotikus izgalmakat kínáló bangkoki vöröslámpás negyedbe. Sokan hallhattak már a thai ladyboyokról, akiket legtöbbször nőnek öltözött, nőként viselkedő férfiakként azonosítanak. Pedig ez távolról sem ilyen egyszerű.

Thaiföldön a ladyboyokként ismert transzgender nők különleges és komplex szerepet töltenek be a társadalomban, ami sajnos nem mentes a tévhitektől és intoleranciától. Soopakorn Srisakul Mistress (Szerető) című fotósorozatán barátnője és négy másik bangkoki ladyboy mindennapjait örökíti meg, akik mind a helyi vöröslámpás negyedben dolgoznak.

A saját szerelme életének megismerésére vágyó művész merész, mégis érzékeny szemmel tekint a ladyboy közösségre és sokat mutató, mégis intim atmoszférájú fotókon ábrázolja azt. A transzgender nőket nem szívesen alkalmazzák a vöröslámpás negyeden kívül, ezért ezek a ladyboyok többnyire kénytelenek elfogadni, hogy áruházi eladóként, sminkespultban vagy a kabaréban építhetnek csak karriert.

Viszont a prostítució, a bártáncosi munka viszonylag jól fizet, ezért sokan anyagi nyomás hatására, a szülők megsegítése miatt választják ezt az életet. De nem csak a munkaerő piacon éri őket ilyen hátrányos megkülönböztetés: bár sokan tartanak ladyboyokat szeretőnek, Thaiföldön tilos házasságra lépni velük.


Srisakul lencséjén keresztül a ladyboyok ábrázolása mentes a fetisizálástól vagy a hatásvadászattól. Olyan nőket láthatunk, akik épp úgy látogatják meg a vidéki rokonokat, épp úgy alszanak, készülődnek, dolgoznak, mint bármelyikünk, és épp olyan örömöt, vágyakat vagy épp sebezhetőséget éreznek, mint bármely másik ember.