Már törvény tiltja a túl vékony modellek alkalmazását Franciaországban

2015. április 11.
Franciaországban mostantól pénzbírság, sőt, még akár börtönbüntetés is járhat azoknak a cégeknek és modellügynökségeknek, akik túlságosan vékony modelleket foglalkoztatnak.

Franciaország jó ideje elsők között van a legextravagánsabb és egyedibb divatirányzatok alapítói és követői között, az ország neve egybeforrt a fényűző divathetekkel és pazar luxusmárkákkal. De úgy tűnik, mostanra már a franciák is megelégelték a rémisztően sovány modelleket, akik egészségtelen, torz testképet közvetítenek, és sokak szerint az anorexiát népszerűsítik a fiatal lányok körében.

A törvény alapvetően a testtömeg indexre támaszkodik, (BMI) és tiltottnak minősül azoknak a lányoknak az alkalmazása, akik egy bizonyos szint alatt vannak. Ez körülbelül annyit jelent, hogy egy lánynak legalább 55 kg-os testsúllyal kell rendelkeznie 1,75 méteres magassághoz, és ezt hivatalos orvosi igazolással is bizonyítania kell. Ez a törvény egyébként a Francois Hollande vezette kormány anorexia-ellenes kampányának része.

2013-ban, Izraelben már hoztak hasonló rendelkezést, de az anorexiás modellek számának tanulsága szerint még mindig rengeteg országnak kellene követnie ezt a példát. Franciaországban körülbelül 30-40 000 személy szenved anorexiában, elsősorban fiatal lányok. 2010-ben egy tragikus esemény, az alig 28 éves Isabella Caro halála is megrázta az országot, aki éppen egy anorexia-ellenes fotósorozatban való szereplése után hunyt el.