Minden apró segítség számít

2015. május 02.
Ismét kezdetét veszi az Adok-Kapok Napok, az ország legnagyobb jótékonysági minőségi ruhagyűjtő akciója. A Premier Outlet május 9-ig várja a felajánlásokat. Az adományok az Ökumenikus Segélyszervezet segítségével átmeneti otthonokba, menedékházba és nélkülöző családokhoz kerülnek.

Az Adok-Kapok Napokat 2013-ban hozta létre a Premier Outlet, és a kezdetektől az Ökumenikus Segélyszervezettel működött együtt. A nagyszabású jótékonysági akció kiemelt célja, hogy minőségi, jó állapotban levő ruhákat gyűjtsön a rászoruló családoknak. A kezdeményezés évről-évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend.
„Nagyon büszkék vagyunk a rendezvényre, ugyanis már az első évben sikerült közel 18.000 jó állapotban levő ruhát összegyűjtenünk, és ez a szám csak tovább nőtt: tavaly megközelítette a 40.000-et” – meséli Imre Csaba a Premier Outlet igazgatója.

A szervezők első sorban jó minőségű használt, tiszta gyermek- és felnőttruhákat, cipőket, játékokat és sporteszközöket várnak. Az adományok az Ökumenikus Segélyszervezet segítségével olyan rászorulókhoz jutnak el, akik sokszor minden igyekezetük ellenére – például egy természeti katasztrófa, családi tragédia, betegség miatt – jutottak bajba.

„Minden évben nagyon várjuk az áprilist, mert bár év közben is érkeznek a Segélyszervezethez ruhaadományok, de az Adok-Kapok Napok akció során egyedülállóan jó minőségű ruhákat, cipőket kapunk, méghozzá példátlan mennyiségben” – mondja Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója.

Dobó Katától sem idegen a jótékonyság, 13 éve a Magyar Hospice Alapítvány önkéntese, és szinte a kezdetektől részt vesz az Adok-Kapok Napokon is a projekt hivatalos védnökeként. „Az Adok-Kapok Napok ereje többek között abban rejlik, hogy nem pénzadományt várunk – sajnos nem mindenki teheti meg, hogy bármilyen összeget is kivegyen a családi kasszából. Felesleges, de jó állapotban lévő használt ruhája azonban sok mindenkinek van. Így ez az akció lehetőséget ad arra, hogy valaki mással jót tegyünk anélkül, hogy súlyos áldozatot kellene hoznunk. A tavalyi példa is azt mutatja, hogy az emberek átérzik: van, amikor minden apró segítség számít. Úgy tűnik, mégiscsak érzékenyek vagyunk egymásra, még sem tudunk elmenni amellett, ha valaki hiányt szenved.”

Wolf Kati több éve az Ökumenikus Segélyszervezet önkéntese, így számtalan támogató-projektben vett már részt. „Fontos, hogy mit viselünk a mindennapokban, mert a külvilág hajlamos minket a külsőnk alapján megítélni – meséli Wolf Kati. – Sokak számára azonban már a számlák kifizetése és a szükséges élelem megvásárlása is kihívás. Bármilyen váratlan kiadás (akár a legszükségesebb ruhadarabok beszerzése is) felboríthatja a család szerény költségvetését. Sokszor előfordul, hogy a rászoruló családoknál hiányzik a megfelelő ruha ahhoz, hogy a szülők magabiztosan mehessenek állásinterjúra, vagy a kisgyermek ne érezze magát feszélyezve az iskolában. Így nagyon nehéz érvényesülni.”

Megunt, de jó állapotban levő ruháival most bárki segíthet! A Premier Outletben található Adománygyűjtő Pont (99-es üzlet) május 9-ig, hétfőtől csütörtökig 10:00 és 20:00 óra, péntektől szombatig pedig 10:00 és 21:00 óra között lesz nyitva (május elsején és vasárnaponként zárva tart). A biatorbágyi outlet központ az adományozók segítségét közel egy héten keresztül felhasználható, akár 90% kedvezményre jogosító kuponokkal köszöni meg.