Vagány gyógyüzenetek egy ráktúlélőtől

2015. május 12.
Egy amerikai grafikus, aki kigyógyult rákos betegségéből, "jobbulást-kártyákat" tervezett, méghozzá olyan üzenetekkel, amelyeket annak idején ő szeretett volna kapni másoktól.

Az amerikai Emily McDowell grafikust 24 éves korában diagnosztizálták Hodkin-limfómával (a nyirokrendszer daganatos megbetegedése), ráadásul már a harmadik stádiumban volt. Kilenc hónapon át kezelték kemoterápiával és besugárzással, amikor a betegség elkezdett visszahúzódni – írja a Slate.com.

„A legnehezebb nem is az volt, hogy kihullott a hajam, vagy hogy a kávézóban rendszeresen férfinek néztek, hanem az, hogy a közeli barátaim, és a családtagjaim is eltűntek, egyszerűen azért, mert nem tudták, hogy mit is mondhatnának. Vagy az is előfordult, hogy – anélkül, hogy észrevették volna – megbántottak azzal, amiket mondtak” – írja a művész a weboldalán.

A most 38 éves grafikus azóta jól van, a betegség nem tért vissza, de a múltbéli tapasztalatok arra sarkallták, hogy olyan együttérzést kifejező kártyákat tervezzen, amelyeket szívesen kapott volna annak idején az ismerőseitől.

A képeslapjai – többek között – ezekkel az üzenetekkel rendelhetők meg a weboldaláról:

„Sajnálom, hogy sokáig nem kerestelek. Nem tudtam, hogy mit mondhatnék.”

„Engedd meg, hogy én legyek az első ember, aki jól behúz a következő embernek, aki azt mondja, hogy semmi nem történik ok nélkül az emberrel. Sajnálom, hogy keresztül kell menned ezen.”

„Sajnálom, hogy beteg lettél. Szeretném, ha tudnád, hogy én soha nem próbállak rábeszélni semmilyen új gyógymódra, amiről épp a neten olvastam.”

„Még egy kemó letudva. Ünnepeljük meg valamivel, aminek nem undorító az íze.”

Mellrákmellékletünket megtalálod a május 14-én megjelenő, júniusi Marie Claire-ben!