HIV-pozitív vérrel nyomtatott magazin küzd a megbélyegzés ellen

2015. május 14.
Háromezer példány készült a Vangardist nevű osztrák férfimagazinból, melynek különleges számát most HIV-pozitív betegek vérével nyomtatták.

Mintha a kilencvenes évek óta semmi nem változott volna, a köztudatban sokszor a HIV-pozitív személyek még mindig pestisként kerülendő, érinthetetlen személyekként vannak számontartva.

Ezen szeretne változtatni az osztrák Vangradist magazin, akik HIV-fertőzött vérrel nyomtatták legújabb lapszámukat. A különleges projekt lényege, hogy megpróbálják leválasztani a betegekről azt a stigmát, ami hosszú évekkel ezelőtt olyan makacsul rájuk tapadt. Nem más ez, mint tudatlanságból fakadó félelem, homofób gyűlölködés, meg még sok egyéb, ami miatt sokan még mindig úgy gondolják, hogy egy HIV-pozitív ember megölelése egyet jelent a halottaskocsival.

A Vangardist különleges számának készítésekor a hagyományos nyomdafestékbe három HIV-fertőzött személy vérét keverték bele. A magazin természetesen teljesen vesztélyelen, – hiszen a vírus amúgy is csak nagyon rövid ideig marad életben az emberi testen kívül – ezt a Harvard és az Innsbrucki Egyetem szakértői is garantálják. A lényeg épp az, hogy bátran kézbevegyünk a magazint, és rádöbbenjünk, hogy az oldalak lapozgatása épp annyi veszéllyel jár, mint megölelni, vagy megpuszilni egy HIV-fertőzött személyt. Semennyivel.

(Egyébként az elkészült példányokat már megcsodálhatjuk a magazin Instagram oldalán.)