Cannes-ban tilos a lapos

2015. május 23.
Olyannyira, hogy a vetítésekre nem is engedték be az olyan női vendégeket, akik nem hatalmas tűsarkokon egyensúlyoztak. Szexizmus az elitkultúrában.

Hatalmas felháborodás-hullám söpört végig a feministák körében, amikor kiderült, hogy két nőt kitiltottak egy cannes-i vetítésről, mert nem magassarkú cipőben érkeztek. Állítólag több másik nőt is megállítottak a bejáratnál a cipőviseletük miatt, de őket valamiért továbbengedték. A Screen magazin számolt be az esetről a héten, de a fesztivál azóta már tagadja, hogy kötelezővé tették volna a magassarkú cipő viseletét.

A Twitteren még mindig forró a sokakat felháborító szexista cannes-i öltözködési szabály, már ha tényleg öltözködési szabályról van szó. A hivatalos álláspont szerint a gálavetítésekre „szmoking, estélyi” az elvárt öltözet, de a cipőkről, és azok sarkáról nem esik külön említés. Ennek ellenére állítólag korábban a férfiaknak is voltak már hasonló cipőproblémái, ugyanis megesett, hogy nem engedték be a gálavetítésekre a nem fekete cipőt viselő urakat.