Extrém aktivisták világa

2015. június 04.
A BBC műsorán olyan szélsőséges csoportok tüntetőivel ismerkedhettek meg a nézők, akik semmit nem félnek feláldozni, nemes céljaik elérésének érdekében. Az öt fiatal nő harcol az állatokért, a környezetért, az emberekért, és a nők jogairt – csatáikhoz pedig bármilyen eszközt bevetnek, ha kell.

Jayne, Phoebe, Danielle, Sarah és Yaz egy dologban mindenképpen hasonlítanak: csalódottak. Kiábrándultak a társadalomból, annak számukra értelmezhetetlen döntéseiből, ezért úgy döntöttek, más útra lépnek. Hogy jó, vagy rossz ez az út, nehéz megítélni, ha egyáltalán szeretnénk ilyen szerencsétlen, sokat korlátozó ítélkezésbe bocsátkozni.

Jayne és Phoebe testvérek, akik az állatok ellen elkövetett erőszakot szeretnék visszaszorítani, Danielle a környezetvédelemért harcol, Sarah az önkormányzati lakásokban élők sorsáért küzd, Yaz pedig a tárgyiasított, szexualizált nőábrázolásokat szeretné kiűzni a médiából. A brit csatorna Fighting the System című dokumentumfilmje ezeknek a fiataloknak a cseppet sem hétköznapi életébe enged bepillantást. Kiderül, hogyan állítják korunk népszerű digitális eszközeit, és a közösségi médiát selfiek helyett az aktivizmus szolgálatába, de persze azt is láthatjuk, milyen extrém formákat ölthet ez az életmód. 

Az állatbarát testvérpár sem félti személyes biztonságát, ha céljaikról és meggyőződéseikről van szó. Jayne és Phoebe gondolkodás nélkül berontanak egy elegáns, méregdrága üzletbe, hogy megakadályozzák az állati szőrméből készült ruhadarabok értékesítését. „Régebben minden hétvégén bulizni jártunk, amíg nem találtunk valamit, amiért érdemesebb élni.” – magyarázza a 32 éves Jayne. Testvére, az alig 22 éves Phoebe is osztja véleményét: „Nem látom már értelmét a bulizásnak. Az állatok szenvednek, valakinek muszáj kiállni értük.”

A filmes stáb Daniellet is követi, aki illegálisan elfoglalni készül egy energetikai vállalatot, mivel azok egy ellentmondásos, sokak szerint a környezetre nézve nagyon ártalmas, hidraulikus repesztéssel dolgozó technológiával termelnek. A 27 éves fiatal lány azt állítja, szinte állandóan éberen hánykolódik ágyában, annyira aggasztja őt a környezet sorsa: „Egyszerűen nem értem, az emberek miért nem esnek pánikba emiatt.”

A 25 éves Sarah saját bőrén tapasztalta meg a hajléktalanok kegyetlen sorsát, épp ezért harcol keményen az önkormányzati lakások kihasználásáért. Ugyanis szerinte rengeteg ilyen otthon áll üresen, miközben az emberek az utcákra kényszerülnek.

Végül pedig ott van Yaz, aki a híres-hírhedt Page 3 (harmadik oldal) lányok, és a nők szexista médiareprezentációja ellen harcol. A brit The Sun hasábjain, azaz rendre a harmadik oldalon megmutatott, általában kendőzetlen keblű nőket ábrázoló, erotikus fényképek rengeteg nőnél kiverték a biztosítékot, Yaz pedig azt szeretné, ha nem kéne több lányt ilyen módon látni a magazinok és a média világában. 

A célok vitathatatlanul nemesek, a módszerek kétségkívül megkérdőjelezhetőek, de annyi biztos, hogy egy olyan korban, mikor a fiatalokra rendre a nemtörődömség és passzivitás bélyegét süti a társadalom, jó olyan lányokat látni, akik hajlandóak harcolni azért, amiben hisznek.