Feltörekvők: Interjú Vattay Flóra táskatervezővel

Eredetileg üzleti pályára szánták, ő titokban mégis designer szakra jelentkezett. A jelek szerint jól tette: megtalálta önmagát, táskatervező lett, jelenleg saját márkáját, a FloY-t építi. Ha divatról van szó, Vattay Flóra az egyedit keresi és az egyedire törekszik, miközben töretlenül hisz abban, hogy egy szépen megtervezett táska önmagában véve is művészet.

Milyen az ízlésed a divatban?

Mindig tetszettek az egyedi dolgok, amelyek mögött igazi tartalom van. Szeretem, amikor ránézek egy termékre, és érzem a hosszú utat, amit megtett. Az általam tervezett táskáknál is erre törekszem.

Mikor döntötted el, hogy divattervezéssel szeretnél foglalkozni?

Nem terveztem, hogy designer leszek, csak annyit tudtam, alkotnom kell valamit.  A gimnázium után a családi hagyományokat követve üzleti szakra szántak, de én mindennel szembefordulva titokban beadtam a jelentkezésemet a University of Gloucestershire design szakára.

Az egyetem miatt sokáig Nagy-Britanniában laktál. Szerinted ott máshogy viszonyulnak a divathoz, mint Magyarországon?

Egyértelműen igen! Személy szerint tőlem távol áll a Nagy-Britanniában képviselt divat, ennek ellenére rengeteg ötletet, inspirációt adott például az is, amilyen természetességgel tudják hordani a legkülönfélébb módon összeválogatott szetteket.

Miért éppen a táskatervezés felé fordultál?

Egy egyetemi projekt kapcsán kezdtem el foglalkozni azzal a kérdéssel, mi a különbség művészet és design között. Érdekelt, hogy létrehozható-e olyan termék, amely művészeti alkotás, de mivel funkciója van, designtermékként is helytáll. Olyan felületet kerestem, ahol ezt bebizonyíthatom, a táskák erre tökéletesen megfeleltek. Az ötlet egyébként onnan jött, hogy éppen táskát kerestem magamnak, de semmi olyat nem találtam, ami tetszett, ezért úgy gondoltam, tervezek magamnak néhányat. Ennek hatására jött létre a saját márkám, a FloY. Ennek már két éve, de a nagyközönség előtt csak most mutatkoztam be.

Milyen irányt képvisel a márkád?

Nehéz lenne megmondani, hiszen leginkább érzésekből, hangulatokból születnek a terveim. Egyébként sem szeretem magam definiálni vagy keretek közé szorítani. A változatosság gyönyörködtet, ezért remélem, hogy a táskáim is a legkülönfélébb emberekhez kerülnek majd, beépülnek a stílusukba, és ezáltal tökéletesen egyedivé válnak.

Van olyan modell, ami a legkelendőbbnek bizonyult?

Nagyon változó, szerintem pont abban rejlik a kollekció sikere, hogy gyakorlatilag mindenki találhat az egyéniségének megfelelő fazont. Ha egyet kellene mondani, akkor a hátizsákot emelném ki, vagány a színe és a formája is, a nagy rojt pedig vonzza a tekintetet.

Honnan merítesz ihletet?

A természetből és a különböző kultúrákból. Szemlélődök és hagyom, hogy hasson rám az engem körülvevő világ, annak hangulata, színei, formái.

Külföldre is tervezel?

Természetesen igen. Dolgozom a márkám külföldi jelenlétén, ezzel is emelve a magyar design hírnevét. Viszont ugyanolyan fontos, hogy a viszonylag szűk magyar piacon is érvényesülni tudjak. A táskákat egyébként is a különböző kultúrák inspirálják, ezek egyfajta fotók arról, én hogyan látom a világot. Bízom benne, hogy ez bárki számára érdekes lehet egy londoni kozmopolita lánytól kezdve egy japán divatőrültig.

Milyen hosszú távú terveid vannak?

Jelenleg még több kreatív területen is tevékenykedem, például nemrég terveztem a Moodink nevű márka egyik ékszertetkó-kollekcióját. Viszont az biztos, hogy hosszú távon a saját márkám építésével szeretnék foglalkozni. Több kollekció terve is megvan már a fejemben, némelyiknek a vázlata is kész. Szeretnék több helyre eljutni, megismerni új kultúrákat, amelyekből újabb inspirációt meríthetek.

A FloY táskákat keresd a Paloma inkubátor házban!