Hiánycikk lett a munkamentes nyaralás

2015. augusztus 14.
Úgy tűnik, manapság sajnos nem jár le a szolgálat a munkaidő végével: a magyar munkavállalók többségének még a szabadsága alatt is rendelkezésre kell állnia, ha céges ügyben keresik. A Randstad Workmonitor legfrissebb kutatása szerint a magyar dolgozók privát tere egyre csak csökken, ők pedig egyáltalán nem örülnek ennek...

Egyre csökken a magyar dolgozók privát tere: míg 3 évvel ezelőtt minden harmadik beosztottnak kellett 0-24 órában rendelkezésre állnia, mostanra a munkavállalók kétharmada nem rendelkezik szabadideje felett. A Randstad Workmonitor legfrissebb adatai szerint az alkalmazottak többségétől elvárja a főnöke, hogy szabadidejében is elérhető legyen. Bár jellemzően nem szívesen teszik, mégis minden második munkavállaló aláveti főnöke akaratának a magánélet szentségét, és az irodán kívül is azonnal válaszol a céges levelekre és hívásokra.

Szabadság alatt is a főnök ébreszt?

A nyaralás alatt sem kapcsolódhatunk ki: a munkaadók nemcsak hétköznapokon, hanem gyakran még a szabadság alatt is elvárják, hogy az alkalmazottaik elérhetőek legyenek. Szabadidejüknek ezt a részét ugyanakkor nehezebben áldozzák fel a dolgozók: a Randstad felmérésének résztvevői közül csupán minden harmadik enged a nyomásnak, a munkavállalók kétharmada egyszerűen figyelmen kívül hagyja a céges hívásokat és e-maileket, és szigorúan nyaralással tölti a szabadságát. Pedig megkeresésekből ilyenkor sincs hiány: négy nyaralóból hármat a szabadsága alatt is keresik hivatalos ügyben, ráadásul mióta a dolgozók többségének a zsebében ott lapul a céges telefon, ez a nyomás csak fokozódik.


(Profimédia – Red Dot)

Világszintű a magyar munkavállalók lelkiismeretessége

Nem kell félteni a munkavállalókat sem, akik a felborult munka-magánélet egyensúlyt az irodában próbálják helyretenni. Míg a három évvel ezelőtti Randstad Workmonitor kutatásban tízből négy alkalmazott vallotta be, hogy időnként munkaidőben is a magánügyeit intézi, az idei felmérésben már minden második munkavállaló ismerte be ugyanezt. Bár ez az arány magasnak tűnhet, a magyar munkaadók mégis büszkék lehetnek lelkiismeretes beosztottaikra, nálunk ugyanis csak a japánok, lengyelek és görögök ügyelnek jobban arra, hogy munkaidejükben szigorúan céges ügyeket intézzenek.