Stílusosabb botokat szeretnének a fogyatékkal élő nők

2015. szeptember 30. |

Liz Jackson izomsorvadással járó betegségben szenved, melynek következtében botra kell támaszkodnia. Egyedi, lilára mázolt támasza az évek során küzdelmének szimbólumává, a láthatóságra vágyás rikító színű zászlajává vált. Ezt szeretné most megosztani sorstársaival is.

A 33 éves Liz Jacksont 2002-ben diagnosztizálták izomgyengeséggel és izomsorvadással járó betegséggel, melynek következtében hamarosan szüksége lett rá, hogy egy bot legyen a legnagyobb támasza. Rövid időn belül elindított egy blogot is „The girl with the purple cane” (A lány a lila bottal) címen, amiben barátaival és családtagjaival osztotta meg a betegség elleni harctól terhelt mindennapjait, nem sokára pedig Jackson betegségét idiopátiás neuropátia hívják. Az idiopátiás lényegében annyit tesz, hogy a betegség okai ismeretlenek, a tünetek között pedig izomgyengeség és látási zavarok szerepelnek. Ahogy Liz elmagyarázta, a betegség sokban hasonlít a szklerózis multiplexhez, annyi különbséggel, hogy et az agy és a gerinc helyett a perifériás idegrendszert támadja.

Liz számára mindig is fontos volt a divat, és az, hogy öltözködésén keresztül kifejezhesse önmagát. Mikor először kellett szembesülnie vele, hogy a ezentúl a bot is outfitjének állandó eleme lesz, úgy érezte, ez a jellegtelen, kórházszagú tárgy nem illik bele a képbe: „Imádom az ötletes és kreatív termékeket. Az a bot, amit a kórházban kaptam egyáltalán nem volt ilyen.” – magyarázza. „Mikor meg kell barátkoznod az új testeddel, próbálsz alkalmazkodni. Az én botom egyáltalán nem tükrözte azt, amit belül éreztem, és mit kívül látni akartam.” Ezért jutott eszébe, hogy felkérje a J.Crew-t a divatosabb, színes botok gyártására. Jackson petíciója már több, mint 2000 támogatónál jár, és bár a cég biztosította Lizt afelől, hogy nagyra értékelik kezdeményezését, döntések és lépések egyelőre még nem születtek.

Jackson szeretne rávilágítani arra, hogy egy ilyen apró részlet is nagyon fontos lehet a betegség feldolgozásában. Mikor lila botját kezdte el használni, az emberek gyakran megjegyezték, milyen vidám és mutatós, a gyerekek játszani szerettek volna vele. Ebből a botból sikerült újra felépítenie megerősödött identitását.Jackson tehát továbbra is keresi azokat a cégeket, akik hajlandóak lennének új, különleges botokat gyártani, amik egészen más formán irányítják majd a figyelmet a fogyatékkal élőkre: „A társadalmunkat régóta arra tanítják, hogy fordítsuk el a fejünket. Ne bámuljunk, mert az udvariatlanság. De már más idők járnak. A fogyatékkal élők látszódni szeretnének. És már csak rövid idő kérdése, hogy mi is piacképes vásárlók lehessünk!”

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Riporter

Modern főhősnők józsefvárosi sikerei budapest

Modern főhősnők józsefvárosi sikerei