Ne csak a kerítést lásd! – gasztrohét a menekültekért

2015. október 01.
Az Artemisszió Alapítvány két civil közreműködésével egy hétig a gasztronómián keresztül mutatja be a hazánkba érkező menekültek kulturális hátterét. Egy hétig négy ország - Szíria, Afganisztán, Szomália és Eritrea - jellegzetes fogásait kóstolhatják meg 11budapesti vendéglátóhelyen.

A Norvég Civil Támogatási Alap támogatta projekt Boda Judit és Gyárfás Eszter építészek ötlete volt, ők keresték meg az Artemisszió alapítványt, hogy segítsen a megvalósításban. Az alapítvány tevékenységének fő profilja és a Körítés hét célja a különböző kultúrák közötti kapcsolatteremtés, ebben az esetben a gasztronómia segítségével.


(Fotó: Profimedia – Red Dot)

Az ötlet a 2010-ben alapított, azóta sikeresen működő Conflict Kitchen mintájára épül, amely az USA-val háborúban álló -akkor ők Afganisztánnal kezdtek- országok konyháját mutatja be. 

A Körítés szervezése során az említett országokból származó hazánkban élőket kerestek meg, ők segítettek a menük kialakításában, az ételek megfelelő elkészítésében. Ahogy Schile Péter, a Manga Cowboy séf-tulajdonosa fogalmaz, a pontos receptek megszerzése nem feltétlenül volt egyszerű, hiszen az elérhető források kis mértékben foglalkoznak ezekkel a konyhákkal, a megszerezhető információ pedig sokszor hiányos. Így nem volt könnyű a feladat, például ő is sokáig kísérletezett a szomáliai mézes zsemlével, de végül megérte, mert egy teljesen ismeretlen ízvilág lett a végeredmény. 

A mézes zsemléhez hasonló, a többség számára teljesen ismeretlen gasztronómiai élményre a következő éttermekben lehet számítani szeptember 28 és október 4 között. Minden hely több nemzet több fogását építi be egész héten a menübe, így több helyet is érdemes meglátogatni, vagy akár ugyanoda is többször visszatérni. 

A részt vevő éttermek: Anker Klub, Castro Bistro, Dzsángó, Édes Sári, Finomító, Kantin, Kisüzem, LEVES, Manga Cowboy!, Pékműhely, Tranzit Art Café 

A fogásokról és a programról bővebben az esemény weboldalán és Facebook oldalán tájékozódhatsz.