Külföldi élet – magyar nők szemével

2015. december 18.
Szűcs Nóra, aki maga is évek óta külföldön élő kutató és coach, gazdag tapasztalataiból kiindulva 27 kiköltözött magyar nővel készített interjúra építve mutatja be a külföldi élet lehetőségeit és nehézségeit, és sok-sok gyakorlati tanácsot ad a felmerülő problémák megoldásához. A Magyarországon élő olvasó számára érdekes bepillantást nyújt a kötet a kint élők sokszor kihívásokkal teli, de ugyanakkor kalandos és fordulatos életébe.

A külföldön töltött idő pozitívan hat a képességekre és a személyiségre

Habár a közvélekedés szerint a legtöbben a jobb életlehetőségek reményében költöznek külföldre, a magyar országhatáron kívül töltött idő a személyiség és a képességek fejlődésében is nagy változást hoz. Szűcs Nóra coach és kutató könyvének fő gondolata, hogy a külföldre költözők számos olyan váratlan, korábban nem tapasztalt élethelyzetbe kerülnek, amelyeket megoldva rugalmasabbá, magabiztosabbá válnak, és változik a világhoz való hozzáállásuk.
Szűcs Nóra évek óta él külföldön, és ahogy egymás után szembesült a kihívást jelentő helyzetekkel, majd sikerült ezekben helytállnia, úgy döntött, tollat ragad, és bemutatja a külföldön élő nők világát. Azt a világot, amelyet személyes élményei és coaching tapasztalatai alapján a legjobban ismer. Hogy minél színesebben, több oldalról világítsa meg az expatrióta nők életét, interjút készített 27 külföldön élő magyar hölggyel a külföldi lét buktatóiról, lehetőségeiről, fordulópontjairól.
Így született meg ez a vegyes műfajú könyv, amely interjúkötet, önismereti kézikönyv, tudományos ismeretterjesztő munka és személyes fejlődési napló egyben. A szerző saját élményeit kiegészítik, megmagyarázzák a tudományos kutatások megállapításai, a külföldön élő hölgyek történetei pedig új árnyalatokkal gazdagítják egy-egy fontos probléma megértését. A kötetben szereplő önismereti gyakorlatok azt szolgálják, hogy a külföldön élők sikeresen megoldják a számukra nehézséget jelentő élethelyzeteket, hogy a külföldön töltött idő valóban a szárnyalás és kibontakozás, a régi és új gyökerek megerősödését hozza. A szerző nemcsak a magyar országhatáron kívül élőknek ajánlja könyvét, hanem a magyar országhatáron belül élőknek is, különösen, ha külföldi tartózkodást terveznek, vagy szeretnék megismerni az expatrióták váratlan helyzetekben bővelkedő életét.

Külföldön élni sok kihívással jár

A külföldre költözés mögött számos ok állhat a jobb anyagi lehetőségektől kezdve a másféle életstílus megtapasztalásáig, a külföldön élők mégis mindannyian hasonló kihívásokkal szembesülnek. A beilleszkedés, a letelepedés, az új kapcsolatok kiépítése és a régi kapcsolatok átalakulása megoldandó feladatokat jelentenek, miközben az otthon maradó hozzátartozók kíváncsian és időnként értetlenkedve szemlélik az expatrióták életében és személyiségében bekövetkező változásokat.
A külföldre költözők nemcsak a szülőföldjük határait, de belső határaikat is átlépik, és új szokásokat is kialakítanak. Mialatt gyökeret vernek egy másik országban, nyitottá válnak más kultúrák iránt, megtanulnak könnyedén beszédbe elegyedni ismeretlenekkel, megbirkóznak a bizonytalansággal és a kiszámíthatatlansággal, és arra is rájönnek, hogy sokszor azok a körülmények jelentik a legnagyobb lehetőséget, amelyek először akadálynak tűntek. A Magyarországon élők nem is mindig értik, mi zajlik külhonban élő hozzátartozójukban… A kötet testközelbe hozza az expatrióták világát a hozzátartozók számára is, miközben gyakorlati tanácsokkal és hasznos meglátásokkal szolgál a problémát jelentő külföldi helyzetek megoldásához.

Szűcs Nóra – Szárnyak és vágyak
Ár: 3900 Ft, Ursus Libris

Szűcs Nóra 1982-ben született Vácott. A közgazdaságtani diploma megszerzése után a University of Nottinghamen tanult munka- és szervezetpszichológiát, majd elvégezte az Intact Academy négyéves coaching képzését. Sokáig nem gondolt arra, hogy külföldre költözzön, ám egy bécsi nyári egyetemen lehetősége nyílt megtapasztalni a nemzetközi világ izgalmasságát. Azóta élt Svédországban, az Egyesült Királyságban és Németországban, jelenleg pedig a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetemen folytatja doktori tanulmányait és tanít nemzetközi humánerőforrás-menedzsmentet. Kutatói munkája mellett a külföldön élésről és a hazatelepülésről tart coachingot, workshopokat és tapasztalatmegosztó esteket. Örömmel fogadja az Olvasók visszajelzéseit honlapján, a www.simplyabroad.eu oldalon.