Egy új kutatás szerint ennyit kéne dolgoznod egy nap

2016. június 10.
Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy minél több munkaórát zsúfolunk egy napba, annál produktívabbak lehetünk – pedig valójában ennek épp az ellenkezője igaz.

Szerencsére már tudományos tény is igazolja, hogy nem érdemes éjszakákba nyúlóan az elvégzendő munkahelyi feladatok felett görnyedni. Több kutatás is vizsgálta már a munkával töltött órák és a produktivitás összefüggését, az Inc.com oldalán közölt összegzésből pedig az derül ki, hogy 10 óránál többet egyáltalán nem érdemes dolgoznunk.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Ha heti 40 óránál többet dolgozunk, nagyobb valószínűséggel nyúlunk később alkoholhoz vagy cigarettához, de a napi 10 órás robotolás 60%-kal növeli a különböző kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának esélyeit is. Napi 11 munkaóra könnyedén depresszióhoz vezethet és állítólag még a párkapcsolatokra is káros hatással lehet. Arról nem is beszélve, hogy a tűréshatáron túlnyúló munkaórák az alvástól veszik el az időt, aminek további negatív egészségügyi következményei lehetnek.

És még csak nem is leszünk feltétlenül jobb munkaerők: a túlhúzott munkaidővel ugyanis a produktivitásunk, teljesítőképességünk is folyamatosan romlik. Ezzel szemben érdekes például, hogy az otthonról dolgozók a kutatások szerint sokkal jobban haladnak a feladatokkal és állítólag boldogabbak is.

A legelrettentőbb talán az a nem túl bonyolult számítás lehet, ami rávilágít, hogy hiába a szabadság, ha állandóan túlórázunk, azzal évi 15 hónapot töltünk munkával. Ez pedig nem hangzik túl jól. Ideje tehát megtanulni letenni a munkahelyi feladatokat és a munkaidő leteltével rá se nézni a céges e-mail fiókra.