Közeledik a tüzijáték – figyeljünk oda a szorongó kisállatokra!

2016. augusztus 18.
A szorongás, a pánik manapság népbetegségnek számít a civilizációs társadalmakban. Sajnos a megváltozott életkörülmények, a felgyorsult tempó, a túl sok inger, a fokozott zajterhelés, azaz a városi kutyák és macskák életének körülményei nem tesznek jót kedvenceink nyugalmának, kiegyensúlyozottságának sem.

Egyre több gazdi fordul kedvencével állatorvoshoz a stressz okozta tünetekkel, melyekkel kellemetlen, nehéz, sőt esetenként lehetetlen együtt élni. Hiszen a szorongó kutya sok esetben vonyít, rág, tönkreteszi környezetét, a macska összekarmolja vagy lepisili a kanapét, ezzel állandó készenlétre kényszerítve gazdáit.

Van természetesen néhány olyan kiváltó tényező, melyektől nem tudjuk megóvni kedvenceinket: elválás az anyaállattól és a testvérektől, új gazda, új családtag (pl. kisbaba vagy házi kedvenc), költözés, látogatás az állatorvosnál vagy a kozmetikusnál, mennydörgés. És van néhány olyan, melyektől tulajdonképpen megkímélhetnénk, de a magunk, a családunk, a környezetünk boldogságához hozzátartozó dolgok ezek, melyeket nem szívesen hagynánk el életünkből. Ilyenek: az autózás, utazás, kiállítások, egyedüllét, vendégség, változás a napirendben, részben a tűzijáték is ide sorolható.

Van, amikor egyértelmű, hogy egy állat fél: a kutya remegése, a farok behúzása, fülek hátracsapása vagy az elmenekülés ilyenek jelek. De a stressz, a szorongás jele lehet a túlzott lihegés, a gazdi fizikai közelségének fokozott igénylése, egyes testrészek állandó nyalogatása (ún. lick granuloma), a bepiszkítás, vagy éppen a rongálás is. A macskák picit drasztikusabbak, hiszen ők jelölő karmolással, vizeletspricceléssel vagy a társas kapcsolatok kerülésével fejezik ki diszkomfort érzetüket.

 

“Azoknak a gazdiknak, akik a stressz okozta tünetekkel, panaszokkal fordulnak hozzám a sok türelmen, kitartáson túl konkrét termékeket is tudok ajánlani. Léteznek a piacon olyan feromon tartalmú készítmények, melyek a helyes használat mellett kimutathatóan csökkentik az állatok érzelmi labilitását, stresszét, és ezáltal például a károkat, melyeket félelmükben okoznak.” – mondja dr. Bálint Csaba, a budapesti Murmuczok Állatgyógyászati Centrum állatorvosa. “Rendkívül lényeges, hogy a feromon nem szívódik fel, hanem csak egy jelzés, amely az állatban természetes viselkedésmintákat hív elő vagy állít le, anélkül, hogy tudatosulna.”

A Ceva által kifejlesztett, appezint tartalmazó Adaptil® Elektromos párologtató, Nyakörv és Spray új fejezetet nyitott a kutyák félelemmel és stresszel összefüggésbe hozható problémáinak megoldásában. “Természetes körülmények között az appezint az anyakutya termeli, az ellést követő 3-4. naptól kezdve, egészen az elválasztásig.  Az appezin egy feromon, amelynek az a feladata, hogy kialakuljon a kötődés az anyakutya és a kölykök között, továbbá hogy megnyugtassa, és egyben fel is bátorítsa a kölyköket, hogy azok neki merjenek indulni az őket körülvevő világ felfedezésének. Hiába érik ijesztő ingerek a kiskutyát, az appezin azt üzeni neki, hogy nem eshet bántódása, hiszen az anyukája ott van a közelben, és ha kell, megvédi.” – mondja Bálint doktor.

Hasonlóan a természetes feromonhoz, a szintetikus változat is stresszoldó hatású, így a kutya aggódás helyett nyitottan és érdeklődve fordul az őt körülvevő világ felé. Ebből adódóan az Adaptil® megkönnyíti a kutya beilleszkedését egy új családba, segítséget nyújt az egyedülléthez való szoktatásához, hozzájárul az eredményesebb szocializációhoz, a genetikailag kódolt tanulási képesség minél tökéletesebb kihasználásához, valamint a későbbi viselkedészavarok megelőzéséhez. Mivel az appezin feromon csitító-nyugtató, ugyanakkor bátorító hatása kölyök és felnőtt állatban egyaránt érvényesül, a termék alkalmazása minden olyan esetben javasolható, amikor stressz eredetű félelem áll a tünetek hátterében. A terméket külföldön már 15 éve használják, ezalatt több mint 5 millió kutyán segített már, és hatékonyságát számos tudományos közlemény támasztja alá.

A cicák problémáira is van megoldás: a Feliway® Elektromos Párologtató és Spray a macska faciális (pofatájéki) feromonja F3 frakciójának szintetikus megfelelőjét tartalmazza, ezáltal természetes megoldást nyújt a macskák stresszel kapcsolatba hozható viselkedészavarainak megelőzésére és szabályozására. “Ez a szintetikus feromon utánozza az érzelmi stabilizációért, a térbeli tájékozódásért felelős természetes feromonok hatását, megteremtve ezzel a kiegyensúlyozottság és biztonság érzését. A feromonterápia során a feromon csak egy hírvivő, amelynek jelzésére az állatban természetes viselkedésminták indulnak el vagy állnak le, anélkül, hogy mindez tudatosulna. A feromon nem bódít, és nem szívódik fel, ebből adódóan nem kell számolni túladagolással, mérgezéssel vagy nemkívánatos mellékhatások jelentkezésével.”

Mivel a feromonok szigorúan fajspecifikusak, a Feliway® üzenetét kizárólag a macska, az Adaptil®-ét pedig csak a kutya érzékeli, más állatra vagy az emberre nincs semmilyen hatással, használata teljesen aggálymentes az emberek által is használt helyiségekben. Az alkalmazás hossza nagyban függ a panasz jellegétől és a fennállás hosszától.

“Közeledik augusztus 20., ami a Szilveszter után a második legnagyob tűzijátékozós időszak Magyarországon. Köztudott, hogy augusztus 20-án nagyon sok kutya és cica ijed meg akár extrém mértékben is a hangoktól és fényektől, melyeket a tűzijátékozás okoz. Én azt javaslom, tegyük elviselhetőbbé kedvenceink számára ezt az éjszakát. A Feliway® és az Adaptil® használatát 5-7 nappal az esemény előtt kezdjük meg, így az ominózus estére már egészen biztosan kifejti hatását. Emellett természetesen mindenképp ajánlom, hogy az érzékenyebb egyedeket engedjék be zárt, védett helyre. Kerülni kell továbbá az aggódó kutya “tutujgatását” is. Bizonyos alap viselkedésterápiás módszerek alkalmazásával mindenki számára elviselhetőbbé tehető ez az este.” – mondja dr. Bálint Csaba.