Már a hétéves kislányokat is nyomasztja a külsejük

2016. október 26.
Egy friss brit kutatás szerint már a 7-10 éves kislányok harmada aggódik amiatt, hogy elég csinosak-e, és gyakran érzik úgy, hogy megítélik őket külsejük alapján.

Arról már sok szó esett, miként befolyásolják a reklámok és a média a kamaszlányok önképét a lehető legkárosabb irányban, azt azonban a legmélyebb borzongással és elutasítással fogadja az ember, hogy első osztályos kislányokban pontosan ugyanilyen érzések feszüljenek.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Márpedig úgy tűnik, így fest a helyzet, legalábbis a Girlguiding UK friss éves kutatása szerint, mely arról számolt be, hogy a kislányok már 7-10 éves koruk között aggódnak külsejük miatt, és gyakorta érzik úgy, hogy megjelenésük alapján ítélik meg őket. A felmérés szerint az ilyen korú lányok 35%-ka egyetértett abban, hogy a nőket alapvetően sokkal inkább külsejük, mint képességeik alapján ítélik meg, 36% pedig úgy érezte, a nők esetében a külső számít a legfontosabb attribútumnak a társadalom szemében.

Általánosságban elmondható, hogy a felmérés tanulsága szerint a lányok nem elégedettek testükkel, már a 7-10 évesek is úgy érzik, „nem elég csinosak”, mi több, rengetegen azt gondolják, szégyenkezniük kell külsejük miatt. Abban is egyetértettek a válaszadók, hogy a külső alapján történő ítélkezés sokkal jobban érintik a lányokat, mint a fiúkat. Az 1627 lány és fiatal nő részvételével készült kutatás az elemzők szerint sokkoló képet ad a fiatal lányok testképéről, ami ellen ideje sürgősen fellépni. A szakértők szerint sokat segíthet, ha a szülők beszélnek a kislányokkal ezekről a témákról, de ugyanilyen fontos az iskola szerepe is.