Bumeráng-effektus a szexizmusban, avagy a férfiaknak is rossz, ha elnyomják a nőket

2016. december 07.
Egy friss kutatás szerint azok a férfiak, akik szexisták, és élvezettel gyakorolják hatalmukat a nők felett a saját mentális egészségükben okozhatnak károkat.

A Journal of Counseling Psychology friss kutatása megállapította, hogy a szexizmus úgynevezett bumeráng-effektust szül: tehát a nőket elnyomó nagyszájú playboyok végül saját mentális egészségüket teszik kockára.

Y. Joel Wong a kutatás vezető szerzője, az Indianai Egyetem professzora azt mondja, a kutatás segíthet rávezetni az embereket, hogy szexista magatartás nem csak társadalmilag elfogadhatatlan, hanem olyan viselkedés, ami mérgező minden személynek, aki gyakorolja. „Nem csak arról van szó, hogy (a szexizmus – a szerk.) káros a nőkre nézve.” – magyarázta a professzor a Mashable-nek. „A szexizmust gyakorlók maguk is szenvedhetnek egy bumeráng effektuson keresztül.”

Fotó: Profimedia – Red Dot

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy csomóan ellenszenvesnek és sértőnek tartják majd a szexista magatartást, és szép lassan elkezdik kerülni az illető társaságát. Így pedig a szexista személy szépen lassan magára marad, elveszíti emberi kapcsolatait.

Wong kutatása 11 év 74 tanulmányát vizsgálta át, 19,400 résztvevő alapján vonta le következtetéseit 11 maszkulin minta kutatásán keresztül, olyasmikén, mint „érzelmi kontroll”, „kockáztatás”, „erőszakosság”, „playboy” , „nők feletti erő gyakorlása” vagy „homoszexuálisok megvetése”.

Ezek közül elsősorban három olyan viselkedési mintát emeltek ki – a „playboy”-stílust, a nők fölötti erő gyakorlását és a önhittséget, ami mentális problémákat okoz, ráadásul úgy, hogy szakemberhez is ritkán fordulnak vele.

Bár eleve szkeptikus az ember, hogy mennyire lomboz le egy meggyőződésesen szexista személyt a környezete rosszallása, illetve a „mentális egészség károsodását” mennyire képesek egyáltalán azonosítani önmagukban, az sokkal problematikusabb, hogy ezt az eredményt úgy interpretáljuk, mint a szexizmus beszüntetéséért kiáltó, riogató férfi-egészségügyi okot. Az pedig nem a legjobb megoldás, ha a  szexista férfiak  nem azért „mondanak le” a nők elnyomásáról, mert az társadalmilag elfogadhatatlan, hanem azért, hogy ne kelljen fizetni a drága pszichiátereket.