10 évre szóló szerződés helyettesíthetné a házasságot

2017. január 04.
Párkapcsolati szakértők szerint 10 évre elköteleződni realisztikusabb, mint vállalni a „holtodiglant”.

A párkapcsolatokkal foglalkozó szakértők és pszichológusok szerint azokban időkben, mikor minden minden harmadik házasság válással végződik, hiteltelenül hangzik az oltárnál kimondott „míg a halál el nem választ”. A tíz évig szerintünk ennél sokkal realisztikusabb elköteleződés.

Fotó: Profimedia – Red Dot

A tíz évre szóló „párkapcsolati szerződés” lényege, hogy a pár egy hivatalos szövegben fekteti le az kapcsolat feltételeit, olyan praktikus szempontokat is érintve, mint például a közös anyagiak ügye. Ez, a szakemberek szerint mentesíti a feleket az örökre szóló házasság nyomása alól, 10 év elteltével pedig lehetőséget ad a közös élet folytatásának átgondolására. A 10 éves határ egyébként a statisztikai adatok alapján is reális: rengeteg pár dönt a válás mellett egy közös évtized eltelte után.

Dr. Nikki Goldstein párkapcsolati szakértő szerint a párokat nagyon zavarja, ha a házasság kudarcot vall, hiszen így saját magukban keresik majd a hibát, épp ezért lehet jobb, ha ők maguk fektetik le saját szabályrendszerüket. A hozzáértők szerint az ilyen szerződés egyáltalán nem a válást promotálja, hanem épp ellenkezőleg: hozzájárulhat, hogy tartósabbak és sikeresebbek legyenek a kapcsolatok, vagy ha a felek nem is maradnak együtt, legalább megkímélhetik magukat a válás bajos procedúrájától.