Így teszed tönkre a párkapcsolatodat, anélkül, hogy észrevennéd

2016. december 02.
Féltékenység, elvárások, titkolózás. Olyan mérgező tényezők egy párkapcsolatban, amik a háttérben, alattomosan szálazzák szét a szerelmet, anélkül, hogy felfigyelnénk rá. Párterapeuták és pszichológus szakértők hívták fel a figyelmet néhány gyakori párkapcsolati baklövésre.

Túl sokat vársz a másiktól

Az elvárásokkal bizonyos szintig nincs semmi baj, de hiba lenne a partneredre tolni minden vágyad beteljesítésének felelősségét. Kristin Davin pszichológus szerint rengetegen támaszkodnak mindenben a partnerükre, ez pedig káros függőséghez vezethet. „Sokakat látok, akik túlságosan is függenek partnerüktől. Ha mindent a másik embertől várunk el, hatalmas terhet rakunk a vállára.”

Féltékeny vagy a másik sikereire

A szerelmednek a partnerednek, nem pedig a riválisodnak kell lennie az életedben. Laurel Steinberg, a Columbia Egyetem professzora azt állítja: nagyon fontos, hogy őszintén értékeljük a partnerünk sikereit, még akkor is, ha ezzel a mi érdemeink kisebbnek tűnhetnek.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Titkolózol

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a jó párkapcsolat alapköve a bizalom, az emberek mégis sokszor megfeledkeznek erről. „Ahhoz, hogy a kapcsolatunkat fejlesszük, építenünk kell a hidakat, nem pedig felégetni őket – magyarázza Danielle Adinolfi, philadelphiai párkapcsolati tanácsadó. – Ha felfedünk olyan titkokat a partnerünk előtt, amelyek miatt sebezhetőbbnek érezzük magunkat, akkor se aggódjunk. Ez a sebezhetőség vihet minket közelebb egymáshoz” – magyarázza a szakértő.

Eltérőek a szexuális igényeitek, de nem beszéltek róla

Nagyon gyakori probléma, hogy egy pár tagjai eltérő szexuális vágyakkal bírnak, mégsem beszélnek erről, így pedig csak fokozódik a kettejük közötti feszültség. Lynn Zakeri terapeuta szerint ilyenkor az egyenes út a legrövidebb, azaz őszintén elő kell rukkolnunk vele, ha több, kevesebb, vagy másmilyen szexre vágynánk a kapcsolatunkban. „Ha valaki több szexre vágyik, mint a másik, az csak szexuális elégedetlenséghez, bűntudathoz, bizonytalansághoz és az elutasítástól való félelemhez vezethet. Ha beszélünk ezekről, mindkét fél számára megoldást találhatunk.”

Túlságosan természetesnek veszed a kapcsolatodat

Nagyon szerencsések vagyunk, ha van mellettünk egy szerető másik, de az a tény, hogy ez ma így van, nem jelenti azt, hogy holnap is ez lesz. Zakeri szerint hajlamosak lehetünk annyira természetesnek venni a kapcsolatunkat, hogy elfelejtünk dolgozni érte, nem vesszük figyelembe a másik igényeit. Persze nem arról van szó, hogy állandóan stresszelni kell egy esetleges szakítás miatt, de fontos, hogy megbecsüljük a másikat, és hajlandóak legyünk folyamatosan fejlődni érte.

TheHuffingtonPost